Witam, w zadaniu mam obliczyć zbiór rozwiązań tej nierówności:
\(\displaystyle{ |x^{2} - 4| < |x - 2|}\)
Kiedy rozwiązuję je na przedziałach to wychodzi odpowiedź prawidłowa, czyli \(\displaystyle{ (-3; -1)}\). W szkole natomiast uczono mnie takiego sposobu rozwiązywania nierówności z wartościami bezwzględnymi:
\(\displaystyle{ x^{2} - 4 < x - 2}\) oraz \(\displaystyle{ x^{2} - 4 > - (x - 2)}\)
Z tym że kiedy rozwiązuję takim sposobem, to wychodzi mi zbiór pusty. Czy w tym drugim sposobie rozwiązania powinienem uwzględnić jeszcze jakieś założenia? Tak wygląda moje kompletne rozwiązanie:
\(\displaystyle{ x^{2} - 4 < x - 2}\) oraz \(\displaystyle{ x^{2} - 4 > - (x - 2)}\)
\(\displaystyle{ (x - 2)(x + 2) < (x - 2) // -(x - 2)}\) oraz \(\displaystyle{ (x - 2)(x + 2) > - (x - 2) // +(x - 2)}\)
\(\displaystyle{ (x - 2)(x + 2) - (x - 2)< 0}\) oraz \(\displaystyle{ (x - 2)(x + 2) + (x - 2) > 0}\)
\(\displaystyle{ (x - 2)(x + 2 -1)< 0}\) oraz \(\displaystyle{ (x - 2)(x + 2 + 1) > 0}\)
\(\displaystyle{ (x - 2)(x + 1)< 0}\) oraz \(\displaystyle{ (x - 2)(x +3) > 0}\)
Dwa przedziały to \(\displaystyle{ x \in (-1; 2)}\) oraz \(\displaystyle{ x \in (- \infty; -3) \cup (2; \infty )}\)
Ich częścią wspólną jest zbiór pusty. Co robię nie tak?
Nierówność z wartościami bezwzględnymi
- xxDorianxx
- Użytkownik

- Posty: 411
- Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 22 razy
Re: Nierówność z wartościami bezwzględnymi
Ten model stosuje się gdy mamy jedną wartość bezwzględną.Tutaj gdy mamy 2 wartości bezwzględne rozbijamy na przedziały.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36057
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5342 razy
Re: Nierówność z wartościami bezwzględnymi
Albo przekształcamy równoważnie
\(\displaystyle{ |x^{2} - 4| < |x - 2|\\
|(x-2)(x+2)| < |x - 2|\\
|x-2|\cdot|x+2| < |x - 2|}\)
Bez problemu mogę założyć, że \(\displaystyle{ x\ne 2}\) (dlaczego?) i po uproszczeniu dostajemy
\(\displaystyle{ |x+2|<1}\)
i teraz możesz już tak, jak lubisz.
JK
\(\displaystyle{ |x^{2} - 4| < |x - 2|\\
|(x-2)(x+2)| < |x - 2|\\
|x-2|\cdot|x+2| < |x - 2|}\)
Bez problemu mogę założyć, że \(\displaystyle{ x\ne 2}\) (dlaczego?) i po uproszczeniu dostajemy
\(\displaystyle{ |x+2|<1}\)
i teraz możesz już tak, jak lubisz.
JK
-
Dilectus
- Użytkownik

- Posty: 2649
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 370 razy
Re: Nierówność z wartościami bezwzględnymi
maciek00, możesz zilustrować rozwiązanie wykresami funkcji z lewej i prawej strony nierówności.
