trapez
-
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 7 sty 2007, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 49 razy
trapez
moim zdaniem nieco za mało danych aby stwierdzić jednoznacznie
jeśli trapez jest rownoramienny, to wychodzi że należy przedłużyć o 24 cm (do całkowitej długości 30)
jeśli trapez jest postokątny a AD jest przy kącie prostym to równierz należy przedłużyć o 24 cm ale jeśli AD jest ramieniem przy kącie ostrym to już wychodzi \(\displaystyle{ 15\sqrt{2}-3\sqrt{3}}\) cm.
innych przypadków nie rozpatrywałem
jeśli trapez jest rownoramienny, to wychodzi że należy przedłużyć o 24 cm (do całkowitej długości 30)
jeśli trapez jest postokątny a AD jest przy kącie prostym to równierz należy przedłużyć o 24 cm ale jeśli AD jest ramieniem przy kącie ostrym to już wychodzi \(\displaystyle{ 15\sqrt{2}-3\sqrt{3}}\) cm.
innych przypadków nie rozpatrywałem