Naszkicuj wykres funkcji
\(\displaystyle{ f(x)= x \cdot \left| x-4\right|}\)
*-znak mnożenia
oraz
\(\displaystyle{ f(x)= \left| x ^{2} -4\right| +3x}\)
Nie chodzi mi, żebyście narysowali to za mnie, tylko żebyście mi podpowiedzieli jak narysować wykres takich funkcji, pozdro
Naszkicuj wykres funkcji
-
Michal2115
- Użytkownik

- Posty: 105
- Rejestracja: 19 lut 2019, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 24 razy
Naszkicuj wykres funkcji
Ostatnio zmieniony 9 mar 2019, o 17:20 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
Zahion
- Moderator

- Posty: 2090
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Re: Naszkicuj wykres funkcji
W przedziałach, np. w pierwszym przypadku jeżeli \(\displaystyle{ x \ge 0}\) to \(\displaystyle{ f\left( x \right) = \left| x^{2} - 4x\right|}\), a to już prosto powinno pójść.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Re: Naszkicuj wykres funkcji
Jesteś pewny, że to najprostszy sposób?Zahion pisze:W przedziałach, np. w pierwszym przypadku jeżeli \(\displaystyle{ x \ge 0}\) to \(\displaystyle{ f\left( x \right) = \left| x^{2} - 4x\right|}\), a to już prosto powinno pójść.
Ja bym jednak typowo rozważył przypadki \(\displaystyle{ x\ge 4}\) i \(\displaystyle{ x<4}\).
JK
-
Zahion
- Moderator

- Posty: 2090
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Re: Naszkicuj wykres funkcji
Rzeczywiście, ta opcja narzuca dodatkowo jeszcze odbicie części poniżej OX. Ewidentnie powinno rozpatrzeć się przypadki Jan Kraszewski.