Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
-
root
- Użytkownik

- Posty: 29
- Rejestracja: 8 maja 2005, o 11:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 12 razy
Post
autor: root » 8 paź 2007, o 20:43
witam
mam takie oto zadanie:
przeczytaj informacje podane obok
tu mamy ramke
1mol to 6,02 * 10 ^23 cząsteczek
1mol wody waży 18g
1mol powietrza zajmuje objetosc 22,4l
i dalej:
a) ile wazy czasteczka wody (odpowiedz to : 2,988 * 10 ^-23g)?
b)ile cząsteczek jest w szklance wody? (odpowiedz: 8,3611105 * 10^24 czasteczek(
c)z ilu czasteczek sklada sie cialo czlowieka o masie 70kg? ( mozesz zalozyc ze sklada sie ono glownie z wody). i odpowiedz:2,341111*10^27
prosilbym o pomoc w rozwiazaniu tych zadan, gdyz niemam pojecia jak je obliczyc...
pozdrawiam
-
Atraktor
- Użytkownik

- Posty: 670
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
- Podziękował: 98 razy
- Pomógł: 37 razy
Post
autor: Atraktor » 8 paź 2007, o 21:04
a)
\(\displaystyle{ \frac{6,02*10^{23}}{1} = \frac{18}{x}}\)
obliczyc x z proporcji
b) \(\displaystyle{ \frac{250}{18} * 6,02*10^{23}}\)
c)\(\displaystyle{ \frac{70000}{18} * 6,02*10^{23}}\)