objętość bryły

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
mizera03
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 176
Rejestracja: 2 paź 2007, o 14:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bialystok
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 18 razy

objętość bryły

Post autor: mizera03 »

oblicz objętość bryły
a) \(\displaystyle{ x^2 + y^2 = 1}\), \(\displaystyle{ x + y + z = 3}\), \(\displaystyle{ z = 0}\)
b) \(\displaystyle{ x = 0}\), \(\displaystyle{ x = 1 - |y|}\), \(\displaystyle{ z = 0}\), \(\displaystyle{ z = 10 - 5x - 2y}\)
Ostatnio zmieniony 9 paź 2007, o 19:41 przez mizera03, łącznie zmieniany 1 raz.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

objętość bryły

Post autor: luka52 »

Hmm... raczej ciężko mówić o objętości całki

A co do przykładów to w czym tkwi problem
mizera03
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 176
Rejestracja: 2 paź 2007, o 14:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bialystok
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 18 razy

objętość bryły

Post autor: mizera03 »

nie bardzo wiedziałem jak to podstawić do wzoru. ale już wszystko wiem:D
ODPOWIEDZ