sprawdzić czy jest prawdziwa równość(bez kalkulatora)

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
TobiWan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 9 lip 2016, o 12:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 14 razy

sprawdzić czy jest prawdziwa równość(bez kalkulatora)

Post autor: TobiWan »

\(\displaystyle{ a)}\) \(\displaystyle{ {20\choose 10}}\) \(\displaystyle{ +}\) \(\displaystyle{ {20\choose 11}}\) \(\displaystyle{ =}\) \(\displaystyle{ {21\choose 10}}\)

\(\displaystyle{ b)}\) \(\displaystyle{ {20\choose 6}}\) \(\displaystyle{ +}\) \(\displaystyle{ {20\choose 7}}\) \(\displaystyle{ =}\) \(\displaystyle{ {21\choose 6}}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36050
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5340 razy

Re: sprawdzić czy jest prawdziwa równość(bez kalkulatora)

Post autor: Jan Kraszewski »

\(\displaystyle{ {n \choose k}+ {n \choose k+1} = {n+1 \choose k+1}\\
{n \choose k} = {n \choose n-k}}\)


JK
ODPOWIEDZ