podaj miejsca zerowe i rozłóż na czynniki wielomian:
\(\displaystyle{ {x}^{4}-{3x}^{3}-{8x}^{2}+12x+16}\)
miejsca zerowe i rozkład na czynniki
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
miejsca zerowe i rozkład na czynniki
Po prostu korzystamy z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu (ja wspomogłem się wykresem ):
\(\displaystyle{ W(x)=x^4-3x^3-8x^2+12x+16=(x+2)(x+1)(x-2)(x-4) \\ W(x)=0 \iff x \lbrace -2,-1,2,4 \rbrace}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^4-3x^3-8x^2+12x+16=(x+2)(x+1)(x-2)(x-4) \\ W(x)=0 \iff x \lbrace -2,-1,2,4 \rbrace}\)
Ostatnio zmieniony 8 paź 2007, o 19:17 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
miejsca zerowe i rozkład na czynniki
\(\displaystyle{ x^{4}-3x^{3}-4x^{2}-4x^{2}+12x+16=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}(x^{2}-3x-4)-4(x^{2}-3x-4)=0}\)
\(\displaystyle{ (x^{2}-4)(x^{2}-3x-4)=0}\)
\(\displaystyle{ (x+2)(x-2)(x-4)(x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}(x^{2}-3x-4)-4(x^{2}-3x-4)=0}\)
\(\displaystyle{ (x^{2}-4)(x^{2}-3x-4)=0}\)
\(\displaystyle{ (x+2)(x-2)(x-4)(x+1)=0}\)