Przesunięcie o wektor - trudniejszy przypadek

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
plamaster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 9 gru 2012, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 9 razy

Przesunięcie o wektor - trudniejszy przypadek

Post autor: plamaster »

Witam serdecznie. Prosiłbym o wytłumaczenie krok po kroku danego zadania.
Dana jest funkja \(\displaystyle{ f(x) = |2x|}\) funkcja ma zostać przekształcona do postaci \(\displaystyle{ g(x) = f(-x+2)-2}\).Podaj wzór nowo powstałej funkcji.

Rozumiem przesuwanie o wektor w prostszych przypadkach ale tu nie bardzo rozumiem dlaczego w wyniku jest \(\displaystyle{ f(x) = |2x-4|-2}\)
Z góry dzieki za wszelką pomoc
Bartl1omiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 9 mar 2018, o 21:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 3 razy

Przesunięcie o wektor - trudniejszy przypadek

Post autor: Bartl1omiej »

\(\displaystyle{ g(x) = |2(-x +2)|-2 =...}\)
plamaster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 9 gru 2012, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 9 razy

Przesunięcie o wektor - trudniejszy przypadek

Post autor: plamaster »

Rozumiem ze tutaj nie ma znaczenia czy mamy \(\displaystyle{ |2x-4|}\) czy \(\displaystyle{ |-2x+4|}\) korzystając z własności wartości bezwzględnej?
Bartl1omiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 9 mar 2018, o 21:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 3 razy

Przesunięcie o wektor - trudniejszy przypadek

Post autor: Bartl1omiej »

\(\displaystyle{ |-2x + 4| = |-1(2x -4)| = |-1||2x- 4| = 1|2x-4| = |2x-4|.}\)
plamaster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 9 gru 2012, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 9 razy

Przesunięcie o wektor - trudniejszy przypadek

Post autor: plamaster »

A mógłbym jesze prosić o wyjaśnienie co robić najpierw tzn. mamy oryginalną funkcję i czy najpierw przesuwamy o wektor a potem argument na przeciwne czy odwrotnie?
Bartl1omiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 9 mar 2018, o 21:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 3 razy

Przesunięcie o wektor - trudniejszy przypadek

Post autor: Bartl1omiej »

Najpierw przesunięcie funkcji o wektor: \(\displaystyle{ y = f(x) \rightarrow y = f(x-p) + q .}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36052
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

Re: Przesunięcie o wektor - trudniejszy przypadek

Post autor: Jan Kraszewski »

Tylko trzeba uważać, co weźmiemy za \(\displaystyle{ p}\).

JK
plamaster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 9 gru 2012, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 9 razy

Re: Przesunięcie o wektor - trudniejszy przypadek

Post autor: plamaster »

Czyli, żeby ostatcznie wyjaśnić me wątpliwości:
  • Mam \(\displaystyle{ f(x) = |2x|}\)
  • przesuwam o wektor \(\displaystyle{ [-2,-2]}\)
  • uzyskuje funkcję o wzorze \(\displaystyle{ f(x) = |2(x+2)|-2}\) czyli \(\displaystyle{ f(x) = |2x+4|-2}\)
zmieniam \(\displaystyle{ x}\) na \(\displaystyle{ -x}\) i uzyskuje \(\displaystyle{ f(x) = |-2x+4|-2}\)
czyli korzystac z własności wartości bezwzględnej \(\displaystyle{ |a-b| = |b-a|}\) mogę zpisać \(\displaystyle{ f(x) = |2x-4| -2}\)
Czy pojawia się jakiś błąd w moim rozumowaniu?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36052
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

Re: Przesunięcie o wektor - trudniejszy przypadek

Post autor: Jan Kraszewski »

Jest dobrze, ale wystarczy wykonać jedną czynność - przesunięcie o wektor \(\displaystyle{ [2,-2]}\).

JK
plamaster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 9 gru 2012, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 9 razy

Przesunięcie o wektor - trudniejszy przypadek

Post autor: plamaster »

OK dziękuję wszystkim za odpowiedzi i poświęcony czas.....
ODPOWIEDZ