Niech \(\displaystyle{ a_{n+1}=2 a_{n}+1}\) i \(\displaystyle{ a_{1}=1}\) dla n naturalnych. Znajdź wzór na \(\displaystyle{ a_{n}}\) i udowodnij
go indukcyjnie.
Wyliczyłem początkowe wyrazy i próbowałem ułożyć coś takiego
\(\displaystyle{ a _{1} + a_{2} + ... + a _{n} =?}\)
no niestety nie mam pomysłu co robić dalej :/ Proszę o jakiekolwiek wskazówki
Dowód indukcyjny
-
kacpersowinski
- Użytkownik

- Posty: 36
- Rejestracja: 26 lis 2018, o 12:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36104
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Dowód indukcyjny
A po co?! Masz wyznaczyć wzór na \(\displaystyle{ a_n}\). Wyznacz zatem 5-6 pierwszych wyrazów i postaraj się zauważyć zależność pomiędzy kolejnymi wyrazami a ich numerkami.kacpersowinski pisze:Wyliczyłem początkowe wyrazy i próbowałem ułożyć coś takiego
\(\displaystyle{ a _{1} + a_{2} + ... + a _{n} =?}\)
JK
-
Zahion
- Moderator

- Posty: 2090
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Dowód indukcyjny
Można też w podobny sposób:
\(\displaystyle{ a_{n+1} = 2a_{n} + 1 = 2\left(2a_{n-1}+1 \right) + 1 = 4a_{n-1} + 3 = 4\left( a_{n-2} + 1\right) + 3 = 8a_{n-2} + 7 = ... = 2^{n}a_{0} + 2^{n} - 1}\).
Dodając stronami jedynkę mamy
\(\displaystyle{ a_{n+1} + 1 = 2\left( a_{n} + 1 \right)}\), skąd dla \(\displaystyle{ b_{n} = a_{n} + 1}\) mamy \(\displaystyle{ b_{n+1} = 2b_{n}}\), gdzie \(\displaystyle{ b_{0} = 2}\), a to jest ciąg geometryczny o ilorazie \(\displaystyle{ q = 2}\), więc \(\displaystyle{ b_{n} = 2^{n}}\), skąd \(\displaystyle{ a_{n} = 2^{n} - 1}\)
\(\displaystyle{ a_{n+1} = 2a_{n} + 1 = 2\left(2a_{n-1}+1 \right) + 1 = 4a_{n-1} + 3 = 4\left( a_{n-2} + 1\right) + 3 = 8a_{n-2} + 7 = ... = 2^{n}a_{0} + 2^{n} - 1}\).
Dodając stronami jedynkę mamy
\(\displaystyle{ a_{n+1} + 1 = 2\left( a_{n} + 1 \right)}\), skąd dla \(\displaystyle{ b_{n} = a_{n} + 1}\) mamy \(\displaystyle{ b_{n+1} = 2b_{n}}\), gdzie \(\displaystyle{ b_{0} = 2}\), a to jest ciąg geometryczny o ilorazie \(\displaystyle{ q = 2}\), więc \(\displaystyle{ b_{n} = 2^{n}}\), skąd \(\displaystyle{ a_{n} = 2^{n} - 1}\)
-
kacpersowinski
- Użytkownik

- Posty: 36
- Rejestracja: 26 lis 2018, o 12:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław