logarytmy z niewiadomymi
- Bratower
- Użytkownik

- Posty: 103
- Rejestracja: 26 paź 2017, o 05:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 64 razy
- Pomógł: 2 razy
logarytmy z niewiadomymi
Niech \(\displaystyle{ m, n}\) będą liczbami naturalnymi takimi, że \(\displaystyle{ \log m \approx 12,3, \log n\approx 15,4}\).
Ile cyfr ma w zapisie dziesiętnym iloczyn \(\displaystyle{ m\cdot n}\)?
Ile cyfr ma w zapisie dziesiętnym iloczyn \(\displaystyle{ m\cdot n}\)?
- kerajs
- Użytkownik

- Posty: 8714
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 338 razy
- Pomógł: 3434 razy
logarytmy z niewiadomymi
\(\displaystyle{ \log m + \log n\approx 27,7\\
\log mn\approx 27,7\\
mn \approx 10^{27,7}}\)
Liczba cyfr liczby naturalnej, dodatniej \(\displaystyle{ a}\) to \(\displaystyle{ \lfloor \log a\rfloor +1}\), więc liczba cyfr liczby \(\displaystyle{ mn}\) to: \(\displaystyle{ \lfloor \log 10^{27,7} \rfloor +1=27+1=28}\)
\log mn\approx 27,7\\
mn \approx 10^{27,7}}\)
Liczba cyfr liczby naturalnej, dodatniej \(\displaystyle{ a}\) to \(\displaystyle{ \lfloor \log a\rfloor +1}\), więc liczba cyfr liczby \(\displaystyle{ mn}\) to: \(\displaystyle{ \lfloor \log 10^{27,7} \rfloor +1=27+1=28}\)
logarytmy z niewiadomymi
A czy liczb pierwszych których liczba cyfr jest liczbą pierwszą jest nieskończenie wiele?kerajs pisze:\(\displaystyle{ \log m + \log n\approx 27,7\\
\log mn\approx 27,7\\
mn \approx 10^{27,7}}\)
Liczba cyfr liczby naturalnej, dodatniej \(\displaystyle{ a}\) to \(\displaystyle{ \lfloor \log a\rfloor +1}\), więc liczba cyfr liczby \(\displaystyle{ mn}\) to: \(\displaystyle{ \lfloor \log 10^{27,7} \rfloor +1=27+1=28}\)
-
albanczyk123456
- Użytkownik

- Posty: 82
- Rejestracja: 10 maja 2017, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdzieś
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 12 razy
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22485
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3857 razy
Re: logarytmy z niewiadomymi
Pomiędzy liczbami \(\displaystyle{ n}\)i \(\displaystyle{ 2n}\) leży liczba pierwsza
Ustal liczbę pierwszą \(\displaystyle{ p}\) i rozważ liczby
\(\displaystyle{ 1000...0}\) i \(\displaystyle{ 2000...0}\) z których każda ma \(\displaystyle{ p}\) cyfr. Liczba pierwsza leżąca między nimi ma też \(\displaystyle{ p}\) cyfr i już...
Ustal liczbę pierwszą \(\displaystyle{ p}\) i rozważ liczby
\(\displaystyle{ 1000...0}\) i \(\displaystyle{ 2000...0}\) z których każda ma \(\displaystyle{ p}\) cyfr. Liczba pierwsza leżąca między nimi ma też \(\displaystyle{ p}\) cyfr i już...
logarytmy z niewiadomymi
Jak to się ma do tego, że wiadomo, że przerwy między kolejnymi liczbami pierwszymi mogą być dowolnie długie?a4karo pisze:Pomiędzy liczbami \(\displaystyle{ n}\)i \(\displaystyle{ 2n}\) leży liczba pierwsza
Ustal liczbę pierwszą \(\displaystyle{ p}\) i rozważ liczby
\(\displaystyle{ 1000...0}\) i \(\displaystyle{ 2000...0}\) z których każda ma \(\displaystyle{ p}\) cyfr. Liczba pierwsza leżąca między nimi ma też \(\displaystyle{ p}\) cyfr i już...
- Janusz Tracz
- Użytkownik

- Posty: 4120
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 1417 razy
Re: logarytmy z niewiadomymi
Przecież pytałeś o to czy jest nieskończenie wiele liczb pierwszych o tej własności, że ich liczba cyfr jest pierwsza. O dowolności przerw pomiędzy liczbami pierwszymi mówi na przykład ciąg postaci:przerwy między kolejnymi liczbami pierwszymi mogą być dowolnie długie?
\(\displaystyle{ n!+2,\ n!+3,\ n!+4,...,\ n!+n}\)
może on być dowolnie długi a każdy z jego kolejnych wyrazów jest kolejną liczbą naturalną złożoną.
