Witam mam taki problem. Otóż mam obliczyć \(\displaystyle{ n}\) i \(\displaystyle{ a_n}\) mając takie dane:
\(\displaystyle{ a_1=2, r=-2, S_n=-70.}\)
Nie mogę dojść do tego z jakiego wzoru skorzystać i jak wyznaczyć to \(\displaystyle{ n}\) i \(\displaystyle{ a_n}\). Pomożecie?
Ciąg arytmetyczny problem z rozwiązaniem zadania
-
Szymek029
- Użytkownik

- Posty: 9
- Rejestracja: 13 mar 2018, o 15:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oświęcim
Ciąg arytmetyczny problem z rozwiązaniem zadania
Ostatnio zmieniony 19 lut 2019, o 18:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
