\(\displaystyle{ BX + CX \ge AK}\)
gdzie \(\displaystyle{ X}\) środek odcinka \(\displaystyle{ AK}\).nierówność w trójkącie
-
ann_u
- Użytkownik

- Posty: 138
- Rejestracja: 14 wrz 2018, o 18:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Brak
- Podziękował: 31 razy
- Pomógł: 4 razy
nierówność w trójkącie
W trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\) dwusieczna kata \(\displaystyle{ BAC}\) przecina okrąg na nim opisany w punkcie \(\displaystyle{ K}\). Wykaż że
Ostatnio zmieniony 18 lut 2019, o 16:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
- kerajs
- Użytkownik

- Posty: 8708
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 335 razy
- Pomógł: 3431 razy
Re: nierówność w trójkącie
1)
Punkt K jest środkiem tego łuku BC (fragmentu okręgu opisanego na trójkącie ABC) który nie zawiera punktu A.
2)
Zbiór środków wszystkich cięciw okręgu (opisanego na trójkącie ABC) przechodzących przez punkt K jest okręgiem o średnicy SK, gdzie S jest środkiem okręgu opisanego na trójkącie ABC.
3)
Niech X' będzie obrazem X w symetrii osiowej względem SK (B jest obrazem C w tej symetrii).
Wtedy:
a)
\(\displaystyle{ \left| AK\right|=\left| AX\right|+\left| XK\right|=2\left| XK\right|=\left| X'K\right|+\left| XK\right|}\)
b)
\(\displaystyle{ \left| BX\right|+\left| CX\right|=\left| BX'\right|+\left| BX\right|=\left| CX\right|+\left| CX'\right|}\)
4.1)
Gdy \(\displaystyle{ X=S}\) (punkt A jest środkiem łuku BC) to \(\displaystyle{ \left| BX\right|=\left| CX\right|=\left| KX\right|=\left| AX\right|}\) więc teza jest prawdziwa.
4.2)
Niezależnie od położenia X (na okręgu o średnicy SK) innego niż X=S to elipsa (o ogniskach w X i X' i końcu półosi małej w K) leży wewnątrz okręgu opisanego na trójkącie ABC (prócz punktu styczności K). Ponieważ punkty B i C leżą poza elipsą to:
\(\displaystyle{ \left| BX'\right|+\left| BX\right|=\left| CX\right|+\left| CX'\right|=\left| BX\right|+\left| CX\right|>\left| X'K\right|+\left| XK\right| = 2\left| XK\right|=\left| AK\right|\\
\left| BX\right|+\left| CX\right|>\left| AK\right|}\)
PS
Każde z powyższych stwierdzeń można udowodnić, lecz nie chciałem pisać ich dowodów, gdyż niektóre lub wszystkie mogą być dla Ciebie oczywiste i zbędne.
Punkt K jest środkiem tego łuku BC (fragmentu okręgu opisanego na trójkącie ABC) który nie zawiera punktu A.
2)
Zbiór środków wszystkich cięciw okręgu (opisanego na trójkącie ABC) przechodzących przez punkt K jest okręgiem o średnicy SK, gdzie S jest środkiem okręgu opisanego na trójkącie ABC.
3)
Niech X' będzie obrazem X w symetrii osiowej względem SK (B jest obrazem C w tej symetrii).
Wtedy:
a)
\(\displaystyle{ \left| AK\right|=\left| AX\right|+\left| XK\right|=2\left| XK\right|=\left| X'K\right|+\left| XK\right|}\)
b)
\(\displaystyle{ \left| BX\right|+\left| CX\right|=\left| BX'\right|+\left| BX\right|=\left| CX\right|+\left| CX'\right|}\)
4.1)
Gdy \(\displaystyle{ X=S}\) (punkt A jest środkiem łuku BC) to \(\displaystyle{ \left| BX\right|=\left| CX\right|=\left| KX\right|=\left| AX\right|}\) więc teza jest prawdziwa.
4.2)
Niezależnie od położenia X (na okręgu o średnicy SK) innego niż X=S to elipsa (o ogniskach w X i X' i końcu półosi małej w K) leży wewnątrz okręgu opisanego na trójkącie ABC (prócz punktu styczności K). Ponieważ punkty B i C leżą poza elipsą to:
\(\displaystyle{ \left| BX'\right|+\left| BX\right|=\left| CX\right|+\left| CX'\right|=\left| BX\right|+\left| CX\right|>\left| X'K\right|+\left| XK\right| = 2\left| XK\right|=\left| AK\right|\\
\left| BX\right|+\left| CX\right|>\left| AK\right|}\)
PS
Każde z powyższych stwierdzeń można udowodnić, lecz nie chciałem pisać ich dowodów, gdyż niektóre lub wszystkie mogą być dla Ciebie oczywiste i zbędne.
-
matmatmm
- Użytkownik

- Posty: 2344
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 370 razy
Re: nierówność w trójkącie
kerajs, jak dowodzisz, że
kerajs pisze:Niezależnie od położenia X (na okręgu o średnicy SK) innego niż X=S to elipsa (o ogniskach w X i X' i końcu półosi małej w K) leży wewnątrz okręgu opisanego na trójkącie ABC (prócz punktu styczności K).
- kerajs
- Użytkownik

- Posty: 8708
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 335 razy
- Pomógł: 3431 razy
Re: nierówność w trójkącie
@ matmatmm,
Niech okręgiem opisanym na trójkącie ABC będzie: \(\displaystyle{ x^2+y^2=(2R)^2}\), a okręgiem na którym leży X ( i X') : \(\displaystyle{ (x-R)^2+y^2=R^2}\) .
Dla \(\displaystyle{ 0<a<2r}\) mam punkty \(\displaystyle{ X=(a, \sqrt{2aR-a^2} ) \ , \ X'=(a, -\sqrt{2aR-a^2} )}\) które są ogniskami elipsy o półosi dużej równej \(\displaystyle{ \left| XK\right|}\) (czyli \(\displaystyle{ \left| XK\right|=\sqrt{(2R-a)^2+(\sqrt{2aR-a^2})^2}= \sqrt{4R^2-2aR}}\)
Ponadto prosta przechodząca przez X i X' przecina okrąg opisany na trójkącie ABC w punktach \(\displaystyle{ (a, \sqrt{4R^2-a^2} )}\) i \(\displaystyle{ (a, -\sqrt{4R^2-a^2} )}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ \sqrt{4R^2-2aR}<\sqrt{4R^2-a^2}}\) to oś duża elipsy leży wewnątrz okręgu opisanego na trójkącie ABC.
Największy promień krzywizny elipsy jest w końcach osi małej i wynosi \(\displaystyle{ 2R}\). Przesuwając się po elipsie jej promień krzywizny maleje, aż do promienia równego \(\displaystyle{ (2R-a) \sqrt{1- \frac{a}{2R} }}\) na końcach osi dużej. Oznacza to, że elipsa leży wewnątrz okręgu prócz punktu styczności w punkcie K.
Pewnie można to wykazać łatwiej , lecz akurat taki sposób przyszedł mi do głowy.
Niech okręgiem opisanym na trójkącie ABC będzie: \(\displaystyle{ x^2+y^2=(2R)^2}\), a okręgiem na którym leży X ( i X') : \(\displaystyle{ (x-R)^2+y^2=R^2}\) .
Dla \(\displaystyle{ 0<a<2r}\) mam punkty \(\displaystyle{ X=(a, \sqrt{2aR-a^2} ) \ , \ X'=(a, -\sqrt{2aR-a^2} )}\) które są ogniskami elipsy o półosi dużej równej \(\displaystyle{ \left| XK\right|}\) (czyli \(\displaystyle{ \left| XK\right|=\sqrt{(2R-a)^2+(\sqrt{2aR-a^2})^2}= \sqrt{4R^2-2aR}}\)
Ponadto prosta przechodząca przez X i X' przecina okrąg opisany na trójkącie ABC w punktach \(\displaystyle{ (a, \sqrt{4R^2-a^2} )}\) i \(\displaystyle{ (a, -\sqrt{4R^2-a^2} )}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ \sqrt{4R^2-2aR}<\sqrt{4R^2-a^2}}\) to oś duża elipsy leży wewnątrz okręgu opisanego na trójkącie ABC.
Największy promień krzywizny elipsy jest w końcach osi małej i wynosi \(\displaystyle{ 2R}\). Przesuwając się po elipsie jej promień krzywizny maleje, aż do promienia równego \(\displaystyle{ (2R-a) \sqrt{1- \frac{a}{2R} }}\) na końcach osi dużej. Oznacza to, że elipsa leży wewnątrz okręgu prócz punktu styczności w punkcie K.
Pewnie można to wykazać łatwiej , lecz akurat taki sposób przyszedł mi do głowy.