Witam mógłby ktoś rozwiązać to zadanie?
Dane jest równanie prostej:
\(\displaystyle{ y=f(x)= \frac{1}{4}x+2}\)
Wyprowadź równanie parametryczne tej prostej oraz napisz układ równań równoważny równaniu parametrycznemu. Sprawdź wynik.
Za każdą pomoc dziękuje
Wyprowadź równanie parametryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 264
- Rejestracja: 21 sie 2014, o 14:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 27 razy
Wyprowadź równanie parametryczne
Równanie parametryczne może przyjąć taką postać:
\(\displaystyle{ [x,y]=[x_0,y_0]+t[x_k,y_k]}\) \(\displaystyle{ t\in\mathbb{R}}\)
Zauważ że w przypadku takiej prostej jaką tj \(\displaystyle{ y=ax+b}\)
Można zapisać:
\(\displaystyle{ [x,y]=[0,b]+t[x_k,ax_k]}\)
Gdzie \(\displaystyle{ x_k}\) można obrać dowolnie.
\(\displaystyle{ [x,y]=[x_0,y_0]+t[x_k,y_k]}\) \(\displaystyle{ t\in\mathbb{R}}\)
Zauważ że w przypadku takiej prostej jaką tj \(\displaystyle{ y=ax+b}\)
Można zapisać:
\(\displaystyle{ [x,y]=[0,b]+t[x_k,ax_k]}\)
Gdzie \(\displaystyle{ x_k}\) można obrać dowolnie.