interpretacja geometryczna

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
CwaniakzPKSU
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 13 lut 2019, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: tarnow

interpretacja geometryczna

Post autor: CwaniakzPKSU »

Witam . Mam dość nietypowe zadanie . Otóż chodzi o to ze warunek plastyczności opisany poniższymi równaniami

\(\displaystyle{ \big( \sigma_1-\sigma_2\big) ^{2}+ \big( \sigma_2-\sigma_3\big) ^{2}+ \big( \sigma_3-\sigma_1\big) ^{2}=\ \big(2 \cdot \sigma_p\big) ^{2}}\)

gdzie - \(\displaystyle{ \sigma_p}\) - granica plastyczności

Kod: Zaznacz cały

https://imgbb.com/
AU
AU
wzor-4.jpg (36.75 KiB) Przejrzano 82 razy
[/url]

Napisane jest iż interpretacją tych równań lub któregoś z tych równań jest walec pochylony do każdej osi pod tym samym kątem. A promieniem jest i tu różnie wg źródeł :
(\(\displaystyle{ \sigma_p}\) granica plastyczności ale można podstawić dowolną zmienną )
Problem polega na tym iż nie widzę by którekolwiek z tych równań było interpretacją geometryczną walca bądź jego pobocznicy .

Na sam koniec pytanie czy faktycznie to równanie
\(\displaystyle{ \big( \sigma_1 \big)^{2} + \big( \sigma_2 \big)^{2}+ \big( \sigma_3 \big)^{2} -\sigma_1 \sigma_2-\sigma_2 \sigma_3-\sigma_3 \sigma_1 = \ \big(2 \cdot \sigma_p\big) ^{2} lub \ \big(\sigma_p\big) ^{2}}\)

jest równaniem walca kołowego ?
Przepatrzyłem różne źródła i nie znalazłem równania dla walca kołowego w przestrzeni natomiast nawet równanie walca eliptycznego nie pasuje . Czy istnieje równanie walca kołowego ?
Ostatnio zmieniony 13 lut 2019, o 23:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawne tagowanie. Symbol mnożenia to \cdot. Używaj indeksów dolnych.
ODPOWIEDZ