Całka z residuum
-
- Użytkownik
- Posty: 547
- Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 501 razy
- Pomógł: 5 razy
Całka z residuum
\(\displaystyle{ \oint_C\cot z dz}\)
gdzie \(\displaystyle{ C}\) jest dodatnio zorientowany okręgiem o środku w \(\displaystyle{ z_0=1}\) i promieniu \(\displaystyle{ R=3}\). Nie mam pomysłu jak się za to zabrać.
gdzie \(\displaystyle{ C}\) jest dodatnio zorientowany okręgiem o środku w \(\displaystyle{ z_0=1}\) i promieniu \(\displaystyle{ R=3}\). Nie mam pomysłu jak się za to zabrać.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5765
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 132 razy
- Pomógł: 528 razy
Re: Całka z residuum
W tym okręgu masz dwa punkty, w których poszukasz residua:
\(\displaystyle{ z= \frac{\pi}{2}, -\frac{\pi}{2}}\)
Bieguny jednokrotne...
A jak masz biegun jednokrotny residuum policzysz z uproszczonego wzoru:
\(\displaystyle{ Res\left[ \frac{f(z)}{g(z)} \right]_{z_{0}= \frac{\pi}{2}}= \frac{f( \frac{\pi}{2} )}{g'( \frac{\pi}{2} )}}\)
gdzie w Twoim przypadki będzie to sinus i cosinus w tangensie...
Oj rąbnąłem się robiłem tak jak dla funkcji tangens a tu jest cotangens bo nie zauważyłem , ale wszystko tak samo idzie odtworzyć, na pewno zmienią się bieguny...
\(\displaystyle{ z= \frac{\pi}{2}, -\frac{\pi}{2}}\)
Bieguny jednokrotne...
A jak masz biegun jednokrotny residuum policzysz z uproszczonego wzoru:
\(\displaystyle{ Res\left[ \frac{f(z)}{g(z)} \right]_{z_{0}= \frac{\pi}{2}}= \frac{f( \frac{\pi}{2} )}{g'( \frac{\pi}{2} )}}\)
gdzie w Twoim przypadki będzie to sinus i cosinus w tangensie...
Oj rąbnąłem się robiłem tak jak dla funkcji tangens a tu jest cotangens bo nie zauważyłem , ale wszystko tak samo idzie odtworzyć, na pewno zmienią się bieguny...
-
- Użytkownik
- Posty: 547
- Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 501 razy
- Pomógł: 5 razy
Całka z residuum
A mógłbyś mi wyjaśnić dlaczego akurat te dwie wartości Tobie wyszły dla funkcji kotangens?
-- 13 lut 2019, o 14:04 --
Ok, a tam nie powinno być przypadkiem pochodnej z funkcji f w liczniku?-- 13 lut 2019, o 14:33 --Przeliczyłem to i mam pytanie, czy wartość tej całki wynosi zero?
-- 13 lut 2019, o 14:04 --
Ok, a tam nie powinno być przypadkiem pochodnej z funkcji f w liczniku?-- 13 lut 2019, o 14:33 --Przeliczyłem to i mam pytanie, czy wartość tej całki wynosi zero?
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5765
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 132 razy
- Pomógł: 528 razy
Re: Całka z residuum
Ja liczyłem dla funkcji tangens nie cotangens i tam wyjdą ciut inne bieguny w tym kole
u ciebie będzie:
\(\displaystyle{ f(z)=\cos z , g(z)=\sin z}\)
musisz policzyć bieguny czyli miejsca gdzie sinus się zeruje w tym kole...
i skorzystać ze wzoru...
u ciebie będzie:
\(\displaystyle{ f(z)=\cos z , g(z)=\sin z}\)
musisz policzyć bieguny czyli miejsca gdzie sinus się zeruje w tym kole...
i skorzystać ze wzoru...
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Re: Całka z residuum
Trzeba jeszcze coś założyć dodatkowego, bo np. w przypadku funkcji \(\displaystyle{ \frac{z}{\sin^2z}}\) w zerze to nie działa.arek1357 pisze: A jak masz biegun jednokrotny residuum policzysz z uproszczonego wzoru:
\(\displaystyle{ Res\left[ \frac{f(z)}{g(z)} \right]_{z_{0}= \frac{\pi}{2}}= \frac{f( \frac{\pi}{2} )}{g'( \frac{\pi}{2} )}}\)
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5765
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 132 razy
- Pomógł: 528 razy
Re: Całka z residuum
Trzeba założyć, że obie funkcje są analityczne w punkcie i punkt jest jednokrotnym pierwiastkiem g,
i wartość pochodnej jest różna od zera...
i wartość pochodnej jest różna od zera...