Interesuje mnie rozwiązanie kilku równań, najlepiej z wyjaśnieniem co i jak bo nic nie rozumiem:
1. Rozwiąż układ równań:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x(y+z)=5\\y(x+z)=10\\z(x+y)=13 \end{array}}\)
2.Rozwiąż w liczbach całkowitych równanie:]
\(\displaystyle{ x(y+1)^{2}=243y}\)
Przez te zadania zepsułem sobie cały weekend. Potrzebuję ich rozwiązań na jutro lub wcześniej.
Z góry dzięki!
Temat poprawiłam, ale zapoznaj się z Regulaminem. Kasia
Układ trzech równań oraz równanie w liczbach całkowit
- Sylwek
- Gość Specjalny
- Posty: 2711
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 654 razy
Układ trzech równań oraz równanie w liczbach całkowit
1) Nie mam żadnego odkrywczego pomysłu, więc wymnażamy:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x(y+z)=5\\y(x+z)=10\\z(x+y)=13 \end{cases} \\ \begin{cases}xy+xz=5 \\ xy+yz=10 \\ xz+yz=13 \end{cases}}\)
Dodajemy równania 1 i 2, odejmujemy od nich trzecie i tak kilka kombinacji, wychodzi:
\(\displaystyle{ \begin{cases}xy=1 \\ xz=4 \\ yz=9 \end{cases}}\)
To już można metodą podstawiania, na przykład:
\(\displaystyle{ y=\frac{1}{x} \\ \begin{cases} xz=4 \\ \frac{z}{x}=9 \end{cases} \\ \begin{cases} xz=4 \\ z=9x \end{cases} \\ x 9x=4 \\ x^2=\frac{4}{9} \\ x=\frac{2}{3} x=-\frac{2}{3} \\ z=6 z=-6 \\ y=\frac{3}{2} y=-\frac{3}{2}}\)
Odpowiedź: \(\displaystyle{ \begin{cases}x=\frac{2}{3} \\ y=\frac{3}{2} \\ z=6 \end{cases} \begin{cases}x=-\frac{2}{3} \\ y=-\frac{3}{2} \\ z=-6 \end{cases}}\)
2) Najpierw należy zauważyć, że korzystając z algorytmu Euklidesa:
\(\displaystyle{ NWD(y+1, \ y)=NWD(y+1-y, \ y)=NWD(1,y)=1}\)
Przekształcamy to teraz do poniższej postaci. Wiadomo, że x jest całkowite, gdy licznik jest wielokrotnością mianownika:
\(\displaystyle{ x=\frac{243y}{(y+1)^2}= \frac{3^5y}{(y+1)^2} \\ y+1=3^n \\ ( \ (y+1)^2=3^{2n} 3^{2n} q 3^5 n \mathbb{N}) (n=1 n=2) \\ y+1=3 y+1=9 \\ y=2 y=8 \\ x=\frac{243 2}{(2+1)^2}=54 x=\frac{243 8}{(8+1)^2}=24}\)
Odpowiedź: \(\displaystyle{ \begin{cases} x=54 \\ y=2 \end{cases} \begin{cases} x=24 \\ y=8 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x(y+z)=5\\y(x+z)=10\\z(x+y)=13 \end{cases} \\ \begin{cases}xy+xz=5 \\ xy+yz=10 \\ xz+yz=13 \end{cases}}\)
Dodajemy równania 1 i 2, odejmujemy od nich trzecie i tak kilka kombinacji, wychodzi:
\(\displaystyle{ \begin{cases}xy=1 \\ xz=4 \\ yz=9 \end{cases}}\)
To już można metodą podstawiania, na przykład:
\(\displaystyle{ y=\frac{1}{x} \\ \begin{cases} xz=4 \\ \frac{z}{x}=9 \end{cases} \\ \begin{cases} xz=4 \\ z=9x \end{cases} \\ x 9x=4 \\ x^2=\frac{4}{9} \\ x=\frac{2}{3} x=-\frac{2}{3} \\ z=6 z=-6 \\ y=\frac{3}{2} y=-\frac{3}{2}}\)
Odpowiedź: \(\displaystyle{ \begin{cases}x=\frac{2}{3} \\ y=\frac{3}{2} \\ z=6 \end{cases} \begin{cases}x=-\frac{2}{3} \\ y=-\frac{3}{2} \\ z=-6 \end{cases}}\)
2) Najpierw należy zauważyć, że korzystając z algorytmu Euklidesa:
\(\displaystyle{ NWD(y+1, \ y)=NWD(y+1-y, \ y)=NWD(1,y)=1}\)
Przekształcamy to teraz do poniższej postaci. Wiadomo, że x jest całkowite, gdy licznik jest wielokrotnością mianownika:
\(\displaystyle{ x=\frac{243y}{(y+1)^2}= \frac{3^5y}{(y+1)^2} \\ y+1=3^n \\ ( \ (y+1)^2=3^{2n} 3^{2n} q 3^5 n \mathbb{N}) (n=1 n=2) \\ y+1=3 y+1=9 \\ y=2 y=8 \\ x=\frac{243 2}{(2+1)^2}=54 x=\frac{243 8}{(8+1)^2}=24}\)
Odpowiedź: \(\displaystyle{ \begin{cases} x=54 \\ y=2 \end{cases} \begin{cases} x=24 \\ y=8 \end{cases}}\)