rownoleglobok
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 24 wrz 2007, o 15:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
rownoleglobok
Obwód równoległoboku jest równy 56, a stosunek długości jego wysokości jest równy 3:4. Oblicz długości boków tego równoległoboku.
- ariadna
- Gość Specjalny
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
rownoleglobok
Boki a,b:
\(\displaystyle{ 2a+2b=56}\)
\(\displaystyle{ b=28-a}\)
Wysokości: g,h
\(\displaystyle{ \frac{g}{h}=\frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ g=0,75h}\)
Z równości pól:
\(\displaystyle{ ag=bh}\)
\(\displaystyle{ a\cdot{0,75h}=(28-a)h}\)
\(\displaystyle{ a=16}\)
Wtedy:
\(\displaystyle{ b=12}\)
\(\displaystyle{ 2a+2b=56}\)
\(\displaystyle{ b=28-a}\)
Wysokości: g,h
\(\displaystyle{ \frac{g}{h}=\frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ g=0,75h}\)
Z równości pól:
\(\displaystyle{ ag=bh}\)
\(\displaystyle{ a\cdot{0,75h}=(28-a)h}\)
\(\displaystyle{ a=16}\)
Wtedy:
\(\displaystyle{ b=12}\)