Czy ktoś może mi powiedzieć jak to sie przekształca:
\(\displaystyle{ 9^{-1,5}}\)??
Albo:
\(\displaystyle{ 27^{-2/3}}\)??
Z góry dzięki
Przekształcenia
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Przekształcenia
\(\displaystyle{ 9^{-\frac{3}{2}}=\frac{1}{9^{\frac{3}{2}}}=\frac{1}{(\sqrt{9})^{3}}=\frac{1}{27}}\)
\(\displaystyle{ 27^{-\frac{2}{3}}=\frac{1}{27^{\frac{2}{3}}}=\frac{1}{(\sqrt[3]{27})^{2}}=\frac{1}{9}}\)
\(\displaystyle{ 27^{-\frac{2}{3}}=\frac{1}{27^{\frac{2}{3}}}=\frac{1}{(\sqrt[3]{27})^{2}}=\frac{1}{9}}\)