Punty wspólne paraboli
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 8 paź 2007, o 14:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
Punty wspólne paraboli
Znajdź punkty wspólne paraboli będącej wykresem funkcji y=x� z prostą y=-2x+3
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 8 paź 2007, o 14:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Punty wspólne paraboli
\(\displaystyle{ x^{2}=-2x+3}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+2x-3=0}\)
\(\displaystyle{ x=1 x=-3}\)
Czyli pierwszy punkt ma wspólrzędną x-ową 1, a y-kową:
\(\displaystyle{ y=1^{2}=1}\)
Czyli ten punkt to (1,1).
Drugi punk analogicznie (-3,9)
\(\displaystyle{ x^{2}+2x-3=0}\)
\(\displaystyle{ x=1 x=-3}\)
Czyli pierwszy punkt ma wspólrzędną x-ową 1, a y-kową:
\(\displaystyle{ y=1^{2}=1}\)
Czyli ten punkt to (1,1).
Drugi punk analogicznie (-3,9)