Magnetorezystory - Narysować char. w zakresie zmian indukcji

g00ntar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 4 lut 2019, o 17:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wałcz
Podziękował: 3 razy

Magnetorezystory - Narysować char. w zakresie zmian indukcji

Post autor: g00ntar »

Dzień dobry,
Proszę o pomoc w rozwiazaniu zadania, znam odpowiedź od strony obliczeniowej ale nie mam zielonego pojęcia jak powinien wyglądać wykres charakterystyki.

Kod: Zaznacz cały

https://easyeda.com/marcin.gontarek/zad13
AU
AU
0b6WbVj.jpg (3.5 KiB) Przejrzano 184 razy

Kod: Zaznacz cały

https://imgur.com/XaPJ0lZ
AU
AU
XaPJ0lZt.jpg (6.02 KiB) Przejrzano 184 razy
[/url]
W układzie pomiarowym zastosowano dwa magnetorezystory o charakterystyce P
przedstawionej na rys.
Narysować charakterystykę \(\displaystyle{ U_0=f(B)}\) w zakresie zmian indukcji
od 0 do 1 T.
Rezystancja początkowa \(\displaystyle{ R_0 = 1k\Omega}\)
\(\displaystyle{ E = 5 V}\)
\(\displaystyle{ R1=R2=2k\Omega}\)
\(\displaystyle{ RB1=RB2}\)
Odpowiedź \(\displaystyle{ U_0=E\frac{R_1-R_B(B)}{R_1+R_B(B)}}\)
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Magnetorezystory - Narysować char. w zakresie zmian indukcji

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ U_0=E\frac{R_1-R_B(B)}{R_1+R_B(B)}=E\frac{R_1-\frac{ R_B(B)}{R_0} \cdot R_0}{R_1+\frac{ R_B(B)}{R_0} \cdot R_0}\\
U_0(B)=5 \cdot \frac{2-\frac{ R_B(B)}{R_0} \cdot 1}{2+\frac{ R_B(B)}{R_0} \cdot 1}}\)


\(\displaystyle{ U_0(B=0 \ T) \approx 5 \cdot \frac{2-1 \cdot 1}{2+1 \cdot 1}= 1.6667 \ V \\
U_0(B=0,1 \ T) \approx 5 \cdot \frac{2-1,3 \cdot 1}{2+1,3 \cdot 1}= ... \\
U_0(B=0,2 \ T) \approx 5 \cdot \frac{2-1,8 \cdot 1}{2+1,8 \cdot 1}= ... \\
...\\
...\\
...\\
U_0(B=1 \ T) \approx 5 \cdot \frac{2-11 \cdot 1}{2+11 \cdot 1}=-3,4615 \ V}\)

Zaznaczasz wyliczone punkty na nowym wykresie i łączysz je krzywą.

PS
Mostek będzie w równowadze w okolicach 0,22 T.
g00ntar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 4 lut 2019, o 17:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wałcz
Podziękował: 3 razy

Re: Magnetorezystory - Narysować char. w zakresie zmian indu

Post autor: g00ntar »

Dziękuję za poświęcony czas i pracę. Poniżej zamieszczam wykres z Excel'a.

Kod: Zaznacz cały

https://i.imgur.com/asNUuCj.png
ODPOWIEDZ