wysokośc budynku

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
mysz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 7 paź 2007, o 14:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tychy
Podziękował: 1 raz

wysokośc budynku

Post autor: mysz47 »

Jaka jest wysokość budynku rzucającego cień długości 19m w momencie,gdy promienie słoneczne padają pod kątem alfa=60°.Jak to mam obliczyć [/b][/i][/u][/quote][/code][/center][/fade][/hide][/scroll]
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

wysokośc budynku

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ \frac{h}{19}=tg60^0 \\ \frac{h}{19}=\sqrt3 \\ h=19\sqrt3\approx 33}\)
mysz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 7 paź 2007, o 14:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tychy
Podziękował: 1 raz

wysokośc budynku

Post autor: mysz47 »

naprawdę bardzo dziękuje za pomoc.
ODPOWIEDZ