Gotowe zadanie. Prośba o wytłumaczenie.
-
- Użytkownik
- Posty: 183
- Rejestracja: 16 lut 2007, o 13:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żyki
- Podziękował: 51 razy
Gotowe zadanie. Prośba o wytłumaczenie.
\(\displaystyle{ \frac{1}{(x+y)^2}}\) (\(\displaystyle{ \frac{1}{x^2}+\frac{1}{y^2}}}\)) + \(\displaystyle{ \frac{2}{(x+y)}}\) (\(\displaystyle{ \frac{1}{x}+\frac{1}{y}}}\)) =
= \(\displaystyle{ \frac{1}{(x+y)^2}}\) (\(\displaystyle{ \frac{y^2+x^2}{x^2 y^2})}\) + \(\displaystyle{ \frac{2}{(x+y)}}\) (\(\displaystyle{ \frac{y+x}{xy})}\) =
= \(\displaystyle{ \frac{1}{(x+y)^2}}\) (\(\displaystyle{ \frac{y^2+x^2}{x^2 y^2})}\) + \(\displaystyle{ \frac{2}{xy}}\)=
=\(\displaystyle{ \frac{1}{(x+y)^2}}\) (\(\displaystyle{ \frac{y+x^2+2xy}{x^2 y^2})}\) =
= \(\displaystyle{ \frac{(x+y)^2}{x^2 y^2}}\) \(\displaystyle{ \frac{1}{(x+y)^2}}\) = \(\displaystyle{ \frac{1}{x^2y^2}}\)
Moje pytanie oraz prośba tyczy się wytłumaczenia skąd wzięło sie to: (\(\displaystyle{ \frac{y+x^2+2xy}{x^2 y^2})}\)
= \(\displaystyle{ \frac{1}{(x+y)^2}}\) (\(\displaystyle{ \frac{y^2+x^2}{x^2 y^2})}\) + \(\displaystyle{ \frac{2}{(x+y)}}\) (\(\displaystyle{ \frac{y+x}{xy})}\) =
= \(\displaystyle{ \frac{1}{(x+y)^2}}\) (\(\displaystyle{ \frac{y^2+x^2}{x^2 y^2})}\) + \(\displaystyle{ \frac{2}{xy}}\)=
=\(\displaystyle{ \frac{1}{(x+y)^2}}\) (\(\displaystyle{ \frac{y+x^2+2xy}{x^2 y^2})}\) =
= \(\displaystyle{ \frac{(x+y)^2}{x^2 y^2}}\) \(\displaystyle{ \frac{1}{(x+y)^2}}\) = \(\displaystyle{ \frac{1}{x^2y^2}}\)
Moje pytanie oraz prośba tyczy się wytłumaczenia skąd wzięło sie to: (\(\displaystyle{ \frac{y+x^2+2xy}{x^2 y^2})}\)
Ostatnio zmieniony 8 paź 2007, o 12:51 przez gawcyk1986, łącznie zmieniany 2 razy.
- scyth
- Gość Specjalny
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Gotowe zadanie. Prośba o wytłumaczenie.
po pierwsze błąd jest tu (druga linijka):
[ Dodano: 8 Października 2007, 12:27 ]
ale w następnej linijce już jest OK, ech...
No ale w tym miejscu o które się pytasz jest błąd - licznik i mianownik zopstały pomnożone przez xy, ale dodatkowo licznik powinien być postaci \(\displaystyle{ x^2+y^2+2xy(x+y)^2}\), a tam tymczasem brakuje potęgi przy y i czynnika przy 2xy.
gawcyk1986 pisze:\(\displaystyle{ (...)\frac{2}{(x+y)} (\frac{1}{x}+\frac{1}{y}}=(...)\frac{2}{(x+y)} (\frac{y+x}{x+y})}\)
[ Dodano: 8 Października 2007, 12:27 ]
ale w następnej linijce już jest OK, ech...
No ale w tym miejscu o które się pytasz jest błąd - licznik i mianownik zopstały pomnożone przez xy, ale dodatkowo licznik powinien być postaci \(\displaystyle{ x^2+y^2+2xy(x+y)^2}\), a tam tymczasem brakuje potęgi przy y i czynnika przy 2xy.
-
- Użytkownik
- Posty: 183
- Rejestracja: 16 lut 2007, o 13:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żyki
- Podziękował: 51 razy
Gotowe zadanie. Prośba o wytłumaczenie.
Czy mógłbyś mi napisać od piątego równa się jak to powinno wszystko wyglądać? Będę wdzięczny bo nie bardzo to widzę.
- scyth
- Gość Specjalny
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Gotowe zadanie. Prośba o wytłumaczenie.
\(\displaystyle{ \frac{1}{(x+y)^2}\left(\frac{1}{x^2}+\frac{1}{y^2}}\right) + \frac{2}{(x+y)}\left(\frac{1}{x}+\frac{1}{y}}\right) = \\ =
\frac{1}{(x+y)^2}\left(\frac{x^2+y^2}{x^2y^2}\right) + \frac{2}{(x+y)}\left(\frac{x+y}{xy}\right) = \\ =
\frac{x^2+y^2}{x^2y^2(x+y)^2}+\frac{2}{xy}}\)
\frac{1}{(x+y)^2}\left(\frac{x^2+y^2}{x^2y^2}\right) + \frac{2}{(x+y)}\left(\frac{x+y}{xy}\right) = \\ =
\frac{x^2+y^2}{x^2y^2(x+y)^2}+\frac{2}{xy}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 183
- Rejestracja: 16 lut 2007, o 13:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żyki
- Podziękował: 51 razy