cześć, przygotowuję się do matury i nie rozumiem jednej rzeczy w tym równaniu:
\(\displaystyle{ |x-2|-|x|<4}\)
1.
\(\displaystyle{ x \in (- \infty ,0) \\
2<4 \wedge x \in (- \infty ,0) \Rightarrow x \in (- \infty ,0)}\)
2.
\(\displaystyle{ x \in \langle 0,2) \\
x>-1 \wedge x \in \langle0,2) \Rightarrow x \in \langle 0,2)}\)
3.
\(\displaystyle{ x \in \langle 2,+ \infty ) \\
-2<4 \wedge x \in \langle 2,+ \infty ) \Rightarrow x \in \langle 2,+ \infty )}\)
i teraz powinna być część wspólna z tych wszystkich przypadków, a w odpowiedziach jest że \(\displaystyle{ x \in \RR}\)
Nierówność z dwoma modułami
-
ibialy2
- Użytkownik

- Posty: 33
- Rejestracja: 11 maja 2018, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża
- Podziękował: 16 razy
Nierówność z dwoma modułami
Ostatnio zmieniony 3 lut 2019, o 01:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Poprawa wiadomości. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36045
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Nierówność z dwoma modułami
To nie jest równanie, tyko nierówność.ibialy2 pisze:cześć, przygotowuję się do matury i nie rozumiem jednej rzeczy w tym równaniu:
Niby dlaczego?!ibialy2 pisze:i teraz powinna być część wspólna z tych wszystkich przypadków,
JK
-
ibialy2
- Użytkownik

- Posty: 33
- Rejestracja: 11 maja 2018, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża
- Podziękował: 16 razy
Re: Nierówność z dwoma modułami
bo mamy w nierówności \(\displaystyle{ |x-2|-|x|<4}\) znak \(\displaystyle{ <}\) nwm jak to rozwiązać dalej
-- 3 lut 2019, o 02:22 --
tutaj jest film gdzie jest pokazane, kiedy część wspólna a kiedy suma rozwiązań
-- 3 lut 2019, o 02:22 --
Kod: Zaznacz cały
https://www.youtube.com/watch?v=JYpyFMbyr2U
Ostatnio zmieniony 3 lut 2019, o 01:31 przez ibialy2, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36045
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: Nierówność z dwoma modułami
Tak to jest, jak uczysz się schematów bez zrozumienia. Na tym filmie masz zupełnie inną sytuację.
Rozpatrujesz przypadki, masz zatem 1. przypadek LUB 2. przypadek LUB 3. przypadek i otrzymujesz \(\displaystyle{ x}\)-y, które należą do zbioru z 1. przypadku LUB do zbioru z 2. przypadku LUB do zbioru z 3. przypadku.
Zatem oczywiście bierzesz sumę tych zbiorów.
JK
Rozpatrujesz przypadki, masz zatem 1. przypadek LUB 2. przypadek LUB 3. przypadek i otrzymujesz \(\displaystyle{ x}\)-y, które należą do zbioru z 1. przypadku LUB do zbioru z 2. przypadku LUB do zbioru z 3. przypadku.
Zatem oczywiście bierzesz sumę tych zbiorów.
JK
-
ibialy2
- Użytkownik

- Posty: 33
- Rejestracja: 11 maja 2018, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża
- Podziękował: 16 razy
Re: Nierówność z dwoma modułami
to w takim razie jeżeli mam inną nierówność
\(\displaystyle{ |x-2|+|2x+1|<4-x}\)
1.
\(\displaystyle{ x \in \left( - \infty , -\frac{1}{2} \right) \\
x \in \left( - \frac{3}{2},- \frac{1}{2} \right)}\)
2.
\(\displaystyle{ x \in \left\langle - \frac{1}{2},2 \right) \\
x \in \left\langle - \frac{1}{2}, \frac{1}{2} \right)}\)
3.
\(\displaystyle{ x \in \left\langle 2,+ \infty \right) \\
x \in \left\langle 2, \frac{5}{4} \right)}\)
i w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ x \in \left( - \frac{3}{2}, \frac{1}{2} \right)}\), a gdzie podział się 3 przypadek?-- 3 lut 2019, o 03:00 --dopiero teraz zauważyłem błąd w 3 przypadku
\(\displaystyle{ |x-2|+|2x+1|<4-x}\)
1.
\(\displaystyle{ x \in \left( - \infty , -\frac{1}{2} \right) \\
x \in \left( - \frac{3}{2},- \frac{1}{2} \right)}\)
2.
\(\displaystyle{ x \in \left\langle - \frac{1}{2},2 \right) \\
x \in \left\langle - \frac{1}{2}, \frac{1}{2} \right)}\)
3.
\(\displaystyle{ x \in \left\langle 2,+ \infty \right) \\
x \in \left\langle 2, \frac{5}{4} \right)}\)
i w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ x \in \left( - \frac{3}{2}, \frac{1}{2} \right)}\), a gdzie podział się 3 przypadek?-- 3 lut 2019, o 03:00 --dopiero teraz zauważyłem błąd w 3 przypadku
Ostatnio zmieniony 3 lut 2019, o 01:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36045
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Re: Nierówność z dwoma modułami
A zastanowiłeś się chwilę, co miałoby znaczyć
\(\displaystyle{ x \in \left\langle 2, \frac{5}{4} \right)}\) ?
Matematyka polega na myśleniu, a nie na manipulowaniu znaczkami.
JK
\(\displaystyle{ x \in \left\langle 2, \frac{5}{4} \right)}\) ?
Matematyka polega na myśleniu, a nie na manipulowaniu znaczkami.
JK