Mam pewien problem:
jeżeli \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{4x ^{2}+16x+16 } }{x+2} =2}\)
to: \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{4 (x+2) ^{2} } }{x+2}=2}\)
i wtedy \(\displaystyle{ \frac{2|x+2|}{x+2} =2}\)
i wtedy jak ja mam to rozwiązać?
Chyba brakuje mi podstawowej wiedzy, pomoże ktoś?
Równanie z wartością bezwzględną - jak rozwiązać?
-
ibialy2
- Użytkownik

- Posty: 33
- Rejestracja: 11 maja 2018, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża
- Podziękował: 16 razy
Równanie z wartością bezwzględną - jak rozwiązać?
Ostatnio zmieniony 3 lut 2019, o 00:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22461
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 3852 razy
Równanie z wartością bezwzględną - jak rozwiązać?
Najpierw się zastanów nad dziedziną tego wyrażenia.
Potem pomyśl dla jakich \(\displaystyle{ y}\) zachodzi \(\displaystyle{ |y|=y}\)
Potem pomyśl dla jakich \(\displaystyle{ y}\) zachodzi \(\displaystyle{ |y|=y}\)
-
ibialy2
- Użytkownik

- Posty: 33
- Rejestracja: 11 maja 2018, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża
- Podziękował: 16 razy
Równanie z wartością bezwzględną - jak rozwiązać?
\(\displaystyle{ D \in R -(-2)}\)
dalej niestety mi to nic nie mówi
dalej niestety mi to nic nie mówi
- VirtualUser
- Użytkownik

- Posty: 442
- Rejestracja: 2 wrz 2017, o 11:13
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 113 razy
- Pomógł: 15 razy
Równanie z wartością bezwzględną - jak rozwiązać?
Rozbij na przypadki
\(\displaystyle{ x>-2}\) i mniejsze
skorzystaj z definicji modułu
i masz rozwiązane
\(\displaystyle{ x>-2}\) i mniejsze
skorzystaj z definicji modułu
i masz rozwiązane
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36057
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5342 razy
Równanie z wartością bezwzględną - jak rozwiązać?
Fuj!ibialy2 pisze:\(\displaystyle{ D \in R -(-2)}\)
\(\displaystyle{ D = \RR \setminus \{-2\}}\)
JK