Witam.
Zacząłem własnie studia na kierunku informatyka i ekonometria na UKSW.
Na ćwiczeniach z algebry spotkałem sie z pewnym problemem.
A mianowicie nie rozumiem pewnej rzeczy. Ciezko mi jest to opisac ale postaram sie najlepiej jak moge i mam nadzieje ze ktoś mi pomoże.
A więc:
\(\displaystyle{ Z_{n}=\{ 0,1,2,3,...,n+1 \}}\) \(\displaystyle{ n>2}\)
\(\displaystyle{ x^{2}-1=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}=1}\)
\(\displaystyle{ n=3}\)
No i do tego robiliśmy takie tabelki:
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}+&0&1&2\\0&0&1&2\\1&1&2&0\\2&2&0&1\end{array}\right|}\)
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}\cdot&0&1&2\\0&0&0&0\\1&0&1&2\\2&0&2&1\end{array}\right|}\)
(skorzystalem tu z wyznacznikow ale sa to zwykle tableki, nie wiedzialem jak je zrobic o to mi sie wydaje najodpowiedniejsze)
No i teraz z tych tabelek jakos sie x wylicz. I tu jest moj problem, bo nie mam pojęcia jak :/
Prosilbym o mozliwe szybką pomoc.
Tabelka dodawania/mnożenia I rok studiów
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
Tabelka dodawania/mnożenia I rok studiów
Chyba mialo byc, ze \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_n = \{0,1,\ldots, n-1\}}\).
No skoro szukasz takiej liczby, ktora podniesiona do kwadratu daje 1, to znaczy, ze to jest taka, ze jak sie ja przemnozy przez siebie to jest 1. A co masz w tabelce? Iloczyny postaci x*x to sa na przekatnej.
No skoro szukasz takiej liczby, ktora podniesiona do kwadratu daje 1, to znaczy, ze to jest taka, ze jak sie ja przemnozy przez siebie to jest 1. A co masz w tabelce? Iloczyny postaci x*x to sa na przekatnej.
Tabelka dodawania/mnożenia I rok studiów
Chyba nie zrozumialem?
W polach tabelki wpisuje reszte z dzielenia przez n wyniku dodawania/mnozenia wartosci z tabelki.
I z tych tabelek w jakis sposob wynika wynik (zle brzmi ale nie moge znalesc lepszego okreslenia). Ja nie rozumiem w jaki sposob z tej tabelki mam odczytac wynik/odpowiedz.
W polach tabelki wpisuje reszte z dzielenia przez n wyniku dodawania/mnozenia wartosci z tabelki.
I z tych tabelek w jakis sposob wynika wynik (zle brzmi ale nie moge znalesc lepszego okreslenia). Ja nie rozumiem w jaki sposob z tej tabelki mam odczytac wynik/odpowiedz.