Witam,
rozwiązałam zadanie z fizyki:
"Ciało porusza się ruchem jednostajnie przyspieszonym. W czasie 10s pokonuje drogę 30m. W tym czasie prędkość ciała rośnie pięciokrotnie. Oblicz przyspieszenie tego ciała."
Nie jestem jednak pewna co do jego rozwiązania. Wyszło mi, że przyspieszenie wynosi 0,54 m/s (kw.). Czy ten wynik jest poprawny?
Pozdrawiam.
ruch jednostajnie przyspieszony
-
- Użytkownik
- Posty: 399
- Rejestracja: 24 gru 2006, o 11:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 82 razy
ruch jednostajnie przyspieszony
\(\displaystyle{ s=\frac{v_0 +v_k}{2}t=\frac{v_0 +5v_0}{2}t=\frac{6v_0}{2}t=3v_0 t \\ v_0 = \frac{s}{3t}}\)
I kolejne rownanie:
\(\displaystyle{ v_k = v_0 +at \\ 5v_0 -v_0 =at \\ a=\frac{4v_0}{t}=\frac{4}{t}\frac{s}{3t}=\frac{4s}{3t^2}}\)
I kolejne rownanie:
\(\displaystyle{ v_k = v_0 +at \\ 5v_0 -v_0 =at \\ a=\frac{4v_0}{t}=\frac{4}{t}\frac{s}{3t}=\frac{4s}{3t^2}}\)