Wiadomo, że \(\displaystyle{ y_{1}(t) = e^{t}}\) jest rozwiązaniem szczególnym równania:
\(\displaystyle{ ty'' - ty' + y = y^{n}.}\)
Znaleźć rozwiązanie ogólne tego równania, a następnie rozwiązania szczególne spełniające warunki \(\displaystyle{ y(0) = 2, y'(0) = 1.}\)
Czy o to chodzi z tym rozwiązaniem szczególnym?
\(\displaystyle{ y_{1}(t)' = e^{t} \\
y_{1}(t)'' = e^{t} \\
te^{t} - te^{t} + e^{t} = e^{t}^{n} \\
e^{t} = e^{t}^{n} \\
n=1}\)
Rozwiązanie szczególne równania różniczkowego
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 21 lis 2018, o 22:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
Rozwiązanie szczególne równania różniczkowego
Ostatnio zmieniony 24 sty 2019, o 23:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Rozwiązanie szczególne równania różniczkowego
Tak.
Podstawiamy \(\displaystyle{ y^{n} = e^{t}}\) do równania.
Znajdujemy rozwiązanie ogólne równania. Oraz rozwiązanie szczególne dla danych warunków początkowych.
Podstawiamy \(\displaystyle{ y^{n} = e^{t}}\) do równania.
Znajdujemy rozwiązanie ogólne równania. Oraz rozwiązanie szczególne dla danych warunków początkowych.