Wyznaczanie asymptot poziomych i pionowych

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
[w]arrior
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 3 lis 2004, o 20:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Wyznaczanie asymptot poziomych i pionowych

Post autor: [w]arrior »

Wyznacz asymptoty dla:

a) f(x)= 2x^2-1/x

b) f(x)= x^3-2/x^2+1

W podpunkcie a wyszło mi: brak asymptot poziomych, asyptota pionowa istnieje x=0 (obustronna).

W podpunkcie b wyszło mi: brak asymptot poziomych i pionowych.

Czy dobrze rozwiązałem zadanie?
Awatar użytkownika
bisz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 572
Rejestracja: 13 paź 2004, o 18:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 27 razy

Wyznaczanie asymptot poziomych i pionowych

Post autor: bisz »

w pierwszym racja a w drugim widze conajwyzej ukośną i na oko jej rownanie to y=x
jesli dobrze zrozumialem twój zapis
masz na mysli \(\displaystyle{ \frac{x^{3}-2}{x^{2}+1}}\) ? czy cos bardziej finezyjnego ?
pamietaj o kolejnosci dzialan i jak juz nie piszesz texem to przynajmniej stosowne nawiasy wstawiaj np (x^3-2)/(x^2+1)
droopy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 308
Rejestracja: 21 sty 2005, o 13:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław / Suchedniów
Pomógł: 2 razy

Wyznaczanie asymptot poziomych i pionowych

Post autor: droopy »

bisz pisze:w pierwszym racja a w drugim widze conajwyzej ukośną i na oko jej rownanie to y=x
to istnieje coś takiego jak asymptoda ukośna?
z tego co się na lekcjach w liceum uczyłem, to asymptoda pionowa jest w a jeśli \(\displaystyle{ \lim_{x \to a}f(x)=\infty}\) a pozioma jeśli \(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty}f(x)=a}\)
jak to więc wygląda dla ukośnej?
arigo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 813
Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 28 razy

Wyznaczanie asymptot poziomych i pionowych

Post autor: arigo »


naprawde nie wiem dlaczego taka wielka trudnoscia jest wpisanie asymptota do wikipedii......
Qasi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 8 paź 2005, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 10 razy

Wyznaczanie asymptot poziomych i pionowych

Post autor: Qasi »

droopy pisze: to istnieje coś takiego jak asymptoda ukośna?
z tego co się na lekcjach w liceum uczyłem, to asymptoda pionowa jest w a jeśli \(\displaystyle{ \lim_{x \to a}f(x)=\infty}\) a pozioma jeśli \(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty}f(x)=a}\)
jak to więc wygląda dla ukośnej?


przecież asymptota pozioma jest tylko szczegulnym przypadkiem ukośnej
ODPOWIEDZ