Dystrybucje regularne.

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Dystrybucje regularne.

Post autor: pawlo392 »

Niech \(\displaystyle{ F(x)=\left| 2x+1\right| x \in \mathbb{R}}\). Czy takie dystrybucje są regularne :
\(\displaystyle{ \left[ F|_{(0,\infty)}\right]'' \in D'((0,\infty))}\)
\(\displaystyle{ \left[ F|_{(-\infty,0)}\right]'' \in D'((-\infty,0))}\)
Jak rozwiązać tego typu problem?
ODPOWIEDZ