Witam. Proszę o podpowiedzi, co można zrobić z tą całką?
1. \(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{1}{\cos(x) - \cos^{3}(x)} \mbox{d}x = ... = \int_{}^{} \frac{1}{\sin^{2}(x)\cos(x)} \mbox{d}x}\)
Całka nieoznaczona
-
Big_Boss1997
- Użytkownik

- Posty: 149
- Rejestracja: 27 gru 2016, o 09:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 64 razy
- kerajs
- Użytkownik

- Posty: 8714
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 338 razy
- Pomógł: 3434 razy
Całka nieoznaczona
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{1}{\sin^{2}(x)\cos(x)} \mbox{d}x= \int_{}^{} \frac{\cos x}{\sin^{2}(x)\cos^2(x)} \mbox{d}x=\left[ t=\sin x\right]=\\= \int_{}^{} \frac{dt}{t^2(1-t^2)}=\int_{}^{}\left( \frac{1}{t^2}+ \frac{ \frac{1}{2} }{1-t}+\frac{ \frac{1}{2} }{1+t} \right) \mbox{d}t =...}\)