Dlaczego \(\displaystyle{ -3 < x < 0}\) to \(\displaystyle{ x + 3 > 0}\) ?
Jakie tutaj zachodzi działanie? Bo przenosząc \(\displaystyle{ -3}\) do \(\displaystyle{ x}\) byłby znak w przeciwną stronę, dodając stronami \(\displaystyle{ 3}\) też nie wychodzi
Działanie w wyrażeniu z dwoma znakami nierówności
-
419862391432
- Użytkownik

- Posty: 54
- Rejestracja: 24 wrz 2017, o 21:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 64 razy
- Kfadrat
- Użytkownik

- Posty: 126
- Rejestracja: 25 paź 2018, o 17:59
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Działanie w wyrażeniu z dwoma znakami nierówności
Jak nie wychodzi?
Masz pierwszą nierówność \(\displaystyle{ x>-3}\), dodając \(\displaystyle{ 3}\) stronami dostajesz \(\displaystyle{ x+3>0}\). Chyba, że nie o to Ci chodziło.
-- dzisiaj, o 21:22 --
Albo \(\displaystyle{ x \in \left( -3;0\right) \Leftrightarrow x+3 \in \left( 0;3\right)}\), skąd mamy, że \(\displaystyle{ x+3>0}\)
Masz pierwszą nierówność \(\displaystyle{ x>-3}\), dodając \(\displaystyle{ 3}\) stronami dostajesz \(\displaystyle{ x+3>0}\). Chyba, że nie o to Ci chodziło.
-- dzisiaj, o 21:22 --
Albo \(\displaystyle{ x \in \left( -3;0\right) \Leftrightarrow x+3 \in \left( 0;3\right)}\), skąd mamy, że \(\displaystyle{ x+3>0}\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36052
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Działanie w wyrażeniu z dwoma znakami nierówności
Że co?! Tak to jest, jak się regułek uczy na pamięć, a po pewnym czasie wszystko się kiełbasi...419862391432 pisze:Bo przenosząc \(\displaystyle{ -3}\) do \(\displaystyle{ x}\) byłby znak w przeciwną stronę,
JK
-
419862391432
- Użytkownik

- Posty: 54
- Rejestracja: 24 wrz 2017, o 21:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 64 razy
Re: Działanie w wyrażeniu z dwoma znakami nierówności
Dziękuję, dodawałem \(\displaystyle{ 3}\) do początkowej nierówności, nie rodzielając tego na jedną nierówność