ciąg arytmetyczny

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
Paulinka 91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 6 paź 2007, o 19:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zabrze

ciąg arytmetyczny

Post autor: Paulinka 91 »

wyznacz ogólny wyraz następującego ciągu arytmetycznego (an)= 1,7,13,19,25...
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

ciąg arytmetyczny

Post autor: Piotrek89 »

\(\displaystyle{ a_{1}=1 \ , \ r=7}\)
\(\displaystyle{ a_{n}=a_{1}+(n-1)r}\)

wystarczy podstawić
ODPOWIEDZ