Czy te ciągi są równe.

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
yutro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 8 gru 2018, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 1 raz

Czy te ciągi są równe.

Post autor: yutro »

Witajcie, mam proste pytanie.

Wiemy że dwa ciągi są sobie równe wtedy i tylko wtedy gdy \(\displaystyle{ a _{n} = b _{n}}\) dla każdego n.
Zakładamy sytuacje że \(\displaystyle{ a _{n} = 1,2,3,4}\)a dla kolejnych miejsc jest nieokreślony zaś \(\displaystyle{ b _{n} = 1,2,3,4}\) a dla każdego kolejnego miejsca jego wartość wynosi 0?

Czy te ciągi są równe czy są różne?
Według mnie różne, chce się jednak upewnić.

Pozdrawiam
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22459
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Re: Czy te ciągi są równe.

Post autor: a4karo »

Jak wartości n są określone, to nie ma ciągu.
ODPOWIEDZ