Kwadrat wpisany w kwadrat

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
wojtascom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 7 paź 2007, o 15:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: legionowo
Podziękował: 3 razy

Kwadrat wpisany w kwadrat

Post autor: wojtascom »

Witam.
Czy ktos mi pomoze jeszcze w tym zadaniu?
W kwadrat o boku a wpisano kwadrat tak, że jego boki tworzą z bokami danego kwadratu kąty odpowienio 30* i 60*. oblicz pole kwadratu wpisanego.
Za pomoc z góry dziekuje .
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Kwadrat wpisany w kwadrat

Post autor: Lady Tilly »

AU
AU
12e2c4cf6b95512f.jpg (10.95 KiB) Przejrzano 82 razy

\(\displaystyle{ y=a-z}\)
\(\displaystyle{ \frac{y}{z}=tg30^{o}}\)
\(\displaystyle{ \frac{y}{z}=\frac{\sqrt{3}}{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a-z}{z}=\frac{\sqrt{3}}{3}}\) wyznaczasz z tego "z"
\(\displaystyle{ \frac{z}{x}=cos30^{o}}\)
wojtascom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 7 paź 2007, o 15:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: legionowo
Podziękował: 3 razy

Kwadrat wpisany w kwadrat

Post autor: wojtascom »

Bardzo dziekuje za pomoc
Pozadrawiam
ODPOWIEDZ