Cześć, mam taki obwód:
\(\displaystyle{ i(t)}\), zaznaczonego na schemacie po rozwarciu. Oto moje rozwiązanie:
Warunki początkowe:
Spadek napięcia na kondensatorze będzie taki sam jak spadek napięcia na rezystorze \(\displaystyle{ R _{2}}\)
Prawo Kirchoffa w postaci operatorowej:
\(\displaystyle{ \frac{E}{s} - I(s)R_{1} - I(s) \frac{1}{sC} - \frac{ER_{2}}{s(R_{1} + R_{2})} - I(s)R_{3} = 0}\)
Dostajemy, że \(\displaystyle{ I(s)}\):
\(\displaystyle{ I(s) = \frac{ER_{1}}{(R_{1}+R_{2})(R_{1}+R_{3})(s + \frac{1}{R_{1}C + R_{3}C}) }}\)
Teraz transformacja do \(\displaystyle{ i(t)}\):
\(\displaystyle{ i(t) = \frac{ER_{1}}{(R_{1}+R_{2})(R_{1}+R_{3})} \cdot e^{ -\frac{t}{CR_{1}+CR_{3}} }}\)
Zadanie polega na wyznaczeniu prądu Metoda operatorowa - sprawdzenie zadania
- Cassandra19x
- Użytkownik
- Posty: 84
- Rejestracja: 23 sie 2016, o 00:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Metoda operatorowa - sprawdzenie zadania
Ostatnio zmieniony 12 sty 2019, o 15:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.