Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
-
mysz47
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 7 paź 2007, o 14:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: tychy
- Podziękował: 1 raz
Post
autor: mysz47 »
proszę o rozwiązanie zadania.Oblicz długość boków prostokąta o obwodzie 1,1dm, którego boki są proporcjonalne do odcinków o długości 4 cm i 7 cm.
-
wb
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Post
autor: wb »
\(\displaystyle{ 2x+2y=11 \\ \frac{x}{4}=\frac{y}{7}}\)
Z rozwiązania powyższego układu wychodzi:
x=2, y=3,5