ciąg rekurencyjny
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: ciąg rekurencyjny
Łatwo w tym ciągu wyszukać jawny wzór węsząc...
Jest to ciąg bardzo mocno związany z funkcją Gamma...
I z liczbą \(\displaystyle{ e}\)
\(\displaystyle{ a_{n}=(n-1)!\left( 2+ \frac{1}{2!}+ \frac{1}{3!}+...+ \frac{1}{(n-1)!} \right) }\)
lub:
\(\displaystyle{ a_{n}=2(n-1)!+ \frac{(n-1)!}{2!}+ \frac{(n-1)!}{3!}+...+ \frac{(n-1)!}{(n-1)!} }\)
Rozpiszmy to jeszcze inaczej:
\(\displaystyle{ a_{n}=2(n-1)!+1+n-1+(n-2)(n-1)+(n-3)(n-2)(n-1)+...+(n-1)(n-2) \cdot ... \cdot 3}\)
\(\displaystyle{ a_{n}=2(n-1)!+n+(n-2)(n-1)+(n-3)(n-2)(n-1)+...+(n-1)(n-2) \cdot ... \cdot 3}\)
teraz zróbmy:
\(\displaystyle{ a_{n} \mod n=2(n-1)! +2!-3!+4!+...+(-1)^{n-3}(n-3)!=0}\) - kiedy?
I teraz widać,że jeżeli ta suma modulowo wyjdzie zero to mamy, że:
\(\displaystyle{ n|a_{n}}\)
Nie jest to zbyt piękny wzór i warunek na podzielność ale trudno go bardziej skrócić, troszkę inaczej jest dla \(\displaystyle{ n}\) pierwszych a inaczej dla złożonych gdzie silnie od pewnej silni się już zerują...
Bo wystąpią dzielniki zera w nadmiarze...
Jest to ciąg bardzo mocno związany z funkcją Gamma...
I z liczbą \(\displaystyle{ e}\)
\(\displaystyle{ a_{n}=(n-1)!\left( 2+ \frac{1}{2!}+ \frac{1}{3!}+...+ \frac{1}{(n-1)!} \right) }\)
lub:
\(\displaystyle{ a_{n}=2(n-1)!+ \frac{(n-1)!}{2!}+ \frac{(n-1)!}{3!}+...+ \frac{(n-1)!}{(n-1)!} }\)
Rozpiszmy to jeszcze inaczej:
\(\displaystyle{ a_{n}=2(n-1)!+1+n-1+(n-2)(n-1)+(n-3)(n-2)(n-1)+...+(n-1)(n-2) \cdot ... \cdot 3}\)
\(\displaystyle{ a_{n}=2(n-1)!+n+(n-2)(n-1)+(n-3)(n-2)(n-1)+...+(n-1)(n-2) \cdot ... \cdot 3}\)
teraz zróbmy:
\(\displaystyle{ a_{n} \mod n=2(n-1)! +2!-3!+4!+...+(-1)^{n-3}(n-3)!=0}\) - kiedy?
I teraz widać,że jeżeli ta suma modulowo wyjdzie zero to mamy, że:
\(\displaystyle{ n|a_{n}}\)
Nie jest to zbyt piękny wzór i warunek na podzielność ale trudno go bardziej skrócić, troszkę inaczej jest dla \(\displaystyle{ n}\) pierwszych a inaczej dla złożonych gdzie silnie od pewnej silni się już zerują...
Bo wystąpią dzielniki zera w nadmiarze...