Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
-
Gelogen
- Użytkownik

- Posty: 30
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pśl
- Podziękował: 4 razy
Post
autor: Gelogen » 7 paź 2007, o 14:40
Wyznacz zbiór elementów spełniających podane formy zdaniowe:
n(x): \(\displaystyle{ \sqrt{2-x}}\) =0 \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ \frac{2x+6}{mx-3}}\) = 0
z(x): \(\displaystyle{ \frac{3+x}{x+1}}\) = 0 \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ \sqrt{x-3}}\) =0
v(X): 2 - \(\displaystyle{ \sqrt{x}}\) =0 \(\displaystyle{ \wedge}\) (2x - 8)(x+1) = 0
w(x): \(\displaystyle{ \sqrt{x}}\) -1 =0 \(\displaystyle{ \wedge}\) (x-1)(x+2) = 0
u(x): 3 -x = 0 \(\displaystyle{ \wedge}\) 9 - \(\displaystyle{ x^{2}}\)
t(x): x+1=0 \(\displaystyle{ \wedge}\) \(\displaystyle{ x^{2}}\) -1=0
s(x): 9 - tex]4x^{2}[/latex] \(\displaystyle{ \vee}\) (3 - 2x)(x-5) = 0
r(x): 3x - 5=4 \(\displaystyle{ \vee}\) \(\displaystyle{ 4x^{2}}\) - 1 = 0
Zależy mi nie tyle na wyznaczeniu zbiorów, co pokazaniu jak do tego dojść i rozwiązać to...
-
Xfly
- Użytkownik

- Posty: 174
- Rejestracja: 13 mar 2006, o 20:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowogard
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 10 razy
Post
autor: Xfly » 7 paź 2007, o 15:15
Musisz się nauczyć rozwiązywać równania kwadratowe i wymierne. No i znać działania na zbiorach.
-
Gelogen
- Użytkownik

- Posty: 30
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pśl
- Podziękował: 4 razy
Post
autor: Gelogen » 7 paź 2007, o 17:27
A mogę prosić o jakichś przykład rozwiązania rownania kwadratowego?
-
Xfly
- Użytkownik

- Posty: 174
- Rejestracja: 13 mar 2006, o 20:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowogard
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 10 razy
Post
autor: Xfly » 7 paź 2007, o 20:32