pola figur podobnych

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
madz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 9 wrz 2007, o 23:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ciechanów

pola figur podobnych

Post autor: madz »

Czy ktoś potrafi rozwiązać takie zadania? Byłabym wdzięczna

1. Podstawa AB trójkąta ABC ma długość 9 cm. Trójkąt ten podzielono dwiema prostymi równoległymi do podstawy AB na trzy figury o jednakowych polach. Oblicz długości odcinków będących częścią wspólną prostych i trójkąta ABC.

2. W trójkącie ABC mamy dane |AB|=10 cm, |AC|=|BC|=13 cm . Z punktu E należącego do wysokości CD poprowadzono odcinek EF długości 3 cm, prostopadły do ramienia AC (F leży na boku AC). Oblicz: a) pole trójkąta CFE; b) długość odcinka ED.
ODPOWIEDZ