Zbiory funkcji zdaniowej

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
Way
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 14 paź 2006, o 17:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: LOL?

Zbiory funkcji zdaniowej

Post autor: Way »

Wyznacz zbiory elementów spełniających podane funkcje zdaniowe:

t(x):\(\displaystyle{ \frac{1-2x}{x+3}}\) = 0

I w odpowiedziach pisze, że jest to [\(\displaystyle{ frac{1}{2}}\)]

Ale to po podstawieniu wychodzi jakoś:
\(\displaystyle{ \frac{0}{3,5}}\)=0

I tak jest w kilku przykładach. Jak to rozwiązać?
Cheerful
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 28 mar 2007, o 17:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 11 razy

Zbiory funkcji zdaniowej

Post autor: Cheerful »

na poczatku zakładamy ze \(\displaystyle{ x+3\neq0}\) mamy wiec ze \(\displaystyle{ x\neq-3}\) jesli wyrazenie ma byc równe 0 oznacza to ze licznik ma byc róny 0 wiec \(\displaystyle{ 2x=1}\) i x= 1/2
Awatar użytkownika
Dargi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1228
Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 253 razy

Zbiory funkcji zdaniowej

Post autor: Dargi »

Way, zauważ że funkcja \(\displaystyle{ t(x)}\) będzie równa zero wtedy i tylko wtedy gdy jego licznik jest równy zero
ODPOWIEDZ