Sigma-ciała i zbiory borelowskie. Miary, miary zewnętrze i miara Lebesgue'a. Funkcje mierzalne. Całka Lebesgue'a. Inne zagadnienia analizy rzeczywistej.
alkiii123
Użytkownik
Posty: 43 Rejestracja: 8 paź 2016, o 18:30
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz
Post
autor: alkiii123 » 3 sty 2019, o 00:14
obliczyć : \(\displaystyle{ \int_{0}^{ \infty } \sum_{n=0}^{ \infty } \frac{1}{4^n +x^2} dL^1(x)}\)
Jak sobie poradzic z takim przykladem?
a4karo
Użytkownik
Posty: 22471 Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3855 razy
Post
autor: a4karo » 3 sty 2019, o 00:16
Spróbuj uzasadnić, że można zamienić całkę z sumą
alkiii123
Użytkownik
Posty: 43 Rejestracja: 8 paź 2016, o 18:30
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz
Post
autor: alkiii123 » 3 sty 2019, o 00:22
moge zamienic kiedy funkcja jest mierzalna i niejemna tak ? nieujemna jest a jak mozna uzasadnic mierzalnosc?-- 3 sty 2019, o 01:35 --Uzasadniłam i co dalej ?
a4karo
Użytkownik
Posty: 22471 Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3855 razy
Post
autor: a4karo » 3 sty 2019, o 00:44
Chyba zgadujesz. Tu masz nieskończenie wiele funkcji.
Hasło: całkowanie szerefu funkcyjnego wyraz po wyrazie...
Dasio11
Moderator
Posty: 10305 Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 2429 razy
Post
autor: Dasio11 » 4 sty 2019, o 00:00
alkiii123 pisze: moge zamienic kiedy funkcja jest mierzalna i niejemna tak ?
Tak też jest dobrze, twierdzenie Fubiniego (tylko trzeba troszkę więcej komentarza).