Algebra Boole'a

Zdania. Tautologie. Język matematyki. Wszelkie zagadnienia związane z logiką matematyczną...
Zacny_Los
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 17 gru 2017, o 23:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Algebra Boole'a

Post autor: Zacny_Los »

Uprościć następujące wyrażenia Boole’a stosując podstawowe twierdzenia algebry
Boole’a (w tym reguły pochłaniania i sklejania):
\(\displaystyle{ (a \cdot c) + (b \cdot c) + (\sim a \cdot b)}\) do wyrażenia: \(\displaystyle{ (a \cdot c) + (\sim a \cdot b)}\).
Czy mógłby ktoś pokazać jak powinno się zrobić ten przykład? Znam co prawda zasady algebry, ale nie wiem jak przejść od jednego wyrażenia do drugiego...
Ostatnio zmieniony 2 sty 2019, o 23:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
krl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 609
Rejestracja: 10 lis 2009, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 135 razy

Algebra Boole'a

Post autor: krl »

\(\displaystyle{ (ac) + (bc) + (a'b)= (ac) + ((a+a')bc) + (a'b)= ((ac) + (acb)) + ((a'bc) + (a'b)) = (ac)+(a'b)}\)
ODPOWIEDZ