wykaż, że liczba jest podzielna przez 10
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 7 paź 2007, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 4 razy
wykaż, że liczba jest podzielna przez 10
jak w temacie
a) 6*\(\displaystyle{ 5^{3}}\)+\(\displaystyle{ 5^{4}}\)+\(\displaystyle{ 5^{5}}\) jest podzielna przez 10
nie zależy mi na rozwiązaniu tylko na zrozumieniu tego jak to się robi krok po kroku, każdemu, który spróbuje mi pomóc bardzo dziękuje. czytałem podobne tematy na forum ale sam nie potrafie sobie tego wytłumaczyć.
jeszcze raz z góry dzięki.
a) 6*\(\displaystyle{ 5^{3}}\)+\(\displaystyle{ 5^{4}}\)+\(\displaystyle{ 5^{5}}\) jest podzielna przez 10
nie zależy mi na rozwiązaniu tylko na zrozumieniu tego jak to się robi krok po kroku, każdemu, który spróbuje mi pomóc bardzo dziękuje. czytałem podobne tematy na forum ale sam nie potrafie sobie tego wytłumaczyć.
jeszcze raz z góry dzięki.
-
- Gość Specjalny
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 389 razy
wykaż, że liczba jest podzielna przez 10
\(\displaystyle{ 6*5^{3}+5^{4}+5^{5}\equiv 6*5+5+5 \equiv 40 \equiv 0 \ (mod10)}\)
- ariadna
- Gość Specjalny
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
wykaż, że liczba jest podzielna przez 10
\(\displaystyle{ 6\cdot{5^{3}+5^{4}+5^{5}=5^{3}(6+5+25)=36\cdot{5^{3}}=2\cdot{18}\cdot{5}\cdot{5^{2}}=10\cdot{18}\cdot{5^{2}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 7 paź 2007, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 4 razy
wykaż, że liczba jest podzielna przez 10
dzięki.
już wiem o co biega, chociaż nie rozumiem jak to zrobił polskimisiek
już wiem o co biega, chociaż nie rozumiem jak to zrobił polskimisiek