Obliczyć granice jednostronne:
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 1} \frac{x + 2^(\frac{1}{1-x})}{x+1}}\)
(powinno być 2 to potęgi 1/(1-x), ale nie wiem czy to dobrze napisałam i czy jest to widoczne)
Obliczyć granicę funkcji:
\(\displaystyle{ lim_{x \to }\sqrt{x+3} - \sqrt{x+1}}\) tu mi wyszło 0 ale nie jestem pewna..
Granice po raz kolejny
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Granice po raz kolejny
W drugim przykładzie skorzystaj ze wzoru:
\(\displaystyle{ a-b=\frac{a^{2}-b^{2}}{a+b}}\)
\(\displaystyle{ a-b=\frac{a^{2}-b^{2}}{a+b}}\)