Pewna nieścisłość - liczba pierwiastków

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Artur1234567
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 5 kwie 2016, o 20:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

Pewna nieścisłość - liczba pierwiastków

Post autor: Artur1234567 »

Witam,

Temat ten dotyczy pewnej nieścisłości, której nie rozumiem. W którym miejscu popełniam błąd?

\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{1}{4} } = \frac{1}{2}}\)

Ale gdybym dostał takie zadanie na kolokwium z algebry tzn. znajdź pierwiastki liczby zespolonej z \(\displaystyle{ z = \frac{1}{4}}\) podniesionej do potęgi \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) , czyli \(\displaystyle{ \sqrt{z}}\)

to otrzymałbym jako wynik \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ - \frac{1}{2}}\) , zatem dwa rozwiązania rzeczywiste. Dlaczego zatem obliczając pierwiastka ( nie patrząc na liczby zespolone ) nie bierzemy też odpowiedzi z minusem?


Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 31 gru 2018, o 20:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34549
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5226 razy

Pewna nieścisłość - liczba pierwiastków

Post autor: Jan Kraszewski »

Bo czym innym jest pierwiastek algebraiczny, a czym innym pierwiastek arytmetyczny.

JK
ODPOWIEDZ