Podnośnik nożycowy - siła

Konstrukcje inżynierskie: kratownice, belki, ramy i inne.
jacol212121
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 21 gru 2018, o 12:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 2 razy

Podnośnik nożycowy - siła

Post autor: jacol212121 »

Musze zaprojektować podnośnik nożycowy, z tym że ramienia nie będą łączyć sie w połowie, a bedą różnej długości i mam problem z wyliczeniem siły F. W normalnym przypadku siła równa się: \(\displaystyle{ F=P \cdot \frac{sin \alpha }{cos \alpha }}\). i nie wiem czy w moim przypadku bedzie tak samo czy siła będzie mniejsza.
AU
AU
C97cn3.jpg (39.83 KiB) Przejrzano 326 razy
można przyjąć że L1=L, a L2=2L-- 28 gru 2018, o 10:30 --bo nie dodałem kąt alfa pomiędzy podłożem a ramieniem L2 przy sile F
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2463
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 616 razy

Re: Podnośnik nożycowy - siła

Post autor: siwymech »



Rozdzielono dźwignie w punkcie C, zastępując więzy reakcjami.
Rozpatrując równowagę każdego rozdzielonego układu sił z osobna, określimy szukane wielkości.
.........................................

1. Dla dźwigni (2) warunek równowagi momentów wszystkich sił wzgl. bieguna C, daje zależność:
\(\displaystyle{ P \cdot \cos \alpha \cdot l -F \cdot \sin \alpha \cdot 2l=0}\)
Stąd znajdujemy:
\(\displaystyle{ F= \frac{P}{2 \cdot \tg \alpha }}\)
ODPOWIEDZ