Uporządkować wielomian

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
esberitox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 14 gru 2006, o 15:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 8 razy

Uporządkować wielomian

Post autor: esberitox »

Uporządkuj wielomian \(\displaystyle{ w(x)=x^3-2x^2+3x+5}\) wedlug potęg x-2
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Uporządkować wielomian

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ w(x)=(x-2)^3+4x^2-9x+13=(x-2)^3+4(x-2)^2+7x-3= \\ =(x-2)^3+4(x-2)^2+7(x-2)+11}\)
ODPOWIEDZ