Witam. Mam do rozwiązania takie oto zadanie:
Państwo Nowakowie, jadąc samochodem na wypoczynek w góry, pierwszą połowę drogi przebyli ze średnią prędkością 80 km/godz., a drugą połowę ze średnią prędkością 45 km/godz. Z jaką średnią prędkością pokonali całą trasę?
Serdecznie dziękuję za ewentualne odpowiedzi.
Wypoczynek w górach
- mx2
- Użytkownik
- Posty: 554
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 108 razy
Wypoczynek w górach
\(\displaystyle{ Vsr=\frac{2\cdotv1\cdotv2}{v1+v2}}\)
\(\displaystyle{ Vsr=\frac{2\cdot80km/h\cdot45km/h}{80km/h+45km/h}}\)
\(\displaystyle{ Vsr=\frac{7200km^{2}/h^{2}}{125km/h}}\)
\(\displaystyle{ Vsr=57.6km/h}\)
Odp.Srednia predkosc wynosi 57.6km/h
\(\displaystyle{ Vsr=\frac{2\cdot80km/h\cdot45km/h}{80km/h+45km/h}}\)
\(\displaystyle{ Vsr=\frac{7200km^{2}/h^{2}}{125km/h}}\)
\(\displaystyle{ Vsr=57.6km/h}\)
Odp.Srednia predkosc wynosi 57.6km/h
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 118 razy
Wypoczynek w górach
Witam
Przepraszam że odkopuję ale nie opłaca się tworzyć nowego tematu.
skąd wzięło się to: \(\displaystyle{ Vsr=\frac{2\cdotv1\cdotv2}{v1+v2}}\)
dokładnie chodzi mi o to 212?
Przepraszam że odkopuję ale nie opłaca się tworzyć nowego tematu.
skąd wzięło się to: \(\displaystyle{ Vsr=\frac{2\cdotv1\cdotv2}{v1+v2}}\)
dokładnie chodzi mi o to 212?
- Ponewor
- Moderator
- Posty: 2218
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 296 razy
Wypoczynek w górach
Tam jest po prostu błąd w \(\displaystyle{ \LaTeX}\), chodziło o:
\(\displaystyle{ V_{sr}=\frac{2 \cdot v_{1} \cdot v_{2}}{v_{1}+v_{2}}}\)
jak zerkniesz w kod, to przekonasz się, że mam rację.
\(\displaystyle{ V_{sr}=\frac{2 \cdot v_{1} \cdot v_{2}}{v_{1}+v_{2}}}\)
jak zerkniesz w kod, to przekonasz się, że mam rację.