a) \(\displaystyle{ y'=\frac{x+y}{x-y}}\)
b) \(\displaystyle{ y'=y^2e^x}\)
jak to rozwiązać?
Równania różniczkowe
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 3 gru 2018, o 21:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8589
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3352 razy
Równania różniczkowe
a)
\(\displaystyle{ y'=\frac{x+y}{x-y}\\
y'= \frac{1+ \frac{y}{x} }{1- \frac{y}{x} } \\
y=tx \\
t'x+t= \frac{1+t}{1-t} \\
\frac{1-t}{1+t^2} \mbox{d}t = \frac{1}{x} \mbox{d}x\\
\\
....}\)
b)
\(\displaystyle{ y'=y^2e^x\\
\frac{1}{y^2} \mbox{d}y =e^x \mbox{d}x\\
\\
....}\)
\(\displaystyle{ y'=\frac{x+y}{x-y}\\
y'= \frac{1+ \frac{y}{x} }{1- \frac{y}{x} } \\
y=tx \\
t'x+t= \frac{1+t}{1-t} \\
\frac{1-t}{1+t^2} \mbox{d}t = \frac{1}{x} \mbox{d}x\\
\\
....}\)
b)
\(\displaystyle{ y'=y^2e^x\\
\frac{1}{y^2} \mbox{d}y =e^x \mbox{d}x\\
\\
....}\)
Ostatnio zmieniony 18 gru 2018, o 19:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 3 gru 2018, o 21:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
Re: Równania różniczkowe
spacji Ci brakuje w trzeciej linijce, a ja się zastanawiam co się tam wydarzyło xD dzięki
-
- Administrator
- Posty: 34342
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5204 razy