Zbadanie parzystości funkcji
-
Harry_123
- Użytkownik

- Posty: 30
- Rejestracja: 23 maja 2018, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
Zbadanie parzystości funkcji
Mam takie zadanie :
Zbadać parzystość funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\sin x \cdot \frac{4^x + 1}{1-4^x}}\)
Próbowałem to rozwiązać i utknąłem na tym i nie wiem co dalej :
\(\displaystyle{ f(-x) = -\sin x \cdot \frac{4^{-x}+1}{1-4^{-x}} = -\sin x \cdot \frac{(1+4^{-x})(1+4^{-x})}{(1-4^{-x})(1+4^{-x})} = -\sin x \cdot \frac{1+2 \cdot 4^{-x}+(4^{-x})^2}{1-(4^{-x})^2} = -\sin x \cdot \frac{1+2^1 \cdot 2^{-2x}+4^{-2x}}{1-4^{-2x}} = -\sin x \cdot \frac{1+2^{1-2x}+4^{-2x}}{1-4^{-2x}}}\)
Zbadać parzystość funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\sin x \cdot \frac{4^x + 1}{1-4^x}}\)
Próbowałem to rozwiązać i utknąłem na tym i nie wiem co dalej :
\(\displaystyle{ f(-x) = -\sin x \cdot \frac{4^{-x}+1}{1-4^{-x}} = -\sin x \cdot \frac{(1+4^{-x})(1+4^{-x})}{(1-4^{-x})(1+4^{-x})} = -\sin x \cdot \frac{1+2 \cdot 4^{-x}+(4^{-x})^2}{1-(4^{-x})^2} = -\sin x \cdot \frac{1+2^1 \cdot 2^{-2x}+4^{-2x}}{1-4^{-2x}} = -\sin x \cdot \frac{1+2^{1-2x}+4^{-2x}}{1-4^{-2x}}}\)
Ostatnio zmieniony 15 gru 2018, o 22:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Zbadanie parzystości funkcji
Ło matko! A to czerwone to po co?Harry_123 pisze:Mam takie zadanie :
Zbadać parzystość funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\sin x \cdot \frac{4^x + 1}{1-4^x}}\)
Próbowałem to rozwiązać i utknąłem na tym i nie wiem co dalej :
\(\displaystyle{ f(-x) = -\sin x \cdot \frac{4^{-x}+1}{1-4^{-x}} = \red -\sin x \cdot \frac{(1+4^{-x})(1+4^{-x})}{(1-4^{-x})(1+4^{-x})}}\)
JK
-
ivni
- Użytkownik

- Posty: 39
- Rejestracja: 4 maja 2018, o 17:17
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3 razy
Re: Zbadanie parzystości funkcji
Funkcja \(\displaystyle{ \sin x}\) jest nieparzysta. Wykaż, że \(\displaystyle{ \frac{4^x+1}{1-4^x}}\) jest nieparzysta, wówczas iloczyn dwóch funkcji nieparzystych jest funkcją parzystą.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
-
Harry_123
- Użytkownik

- Posty: 30
- Rejestracja: 23 maja 2018, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Zbadanie parzystości funkcji
Do czegoś takiego mam to doprowadzić? :Jan Kraszewski pisze:Dla ustalenia uwagi: \(\displaystyle{ 4^{-x}=\frac{1}{4^x}}\).
JK
\(\displaystyle{ f(-x) = -\sin x \cdot \frac{4^{-x}+1}{1-4^{-x}} = -\sin x \cdot \frac{\frac{1}{4^{x}}+1}{1-\frac{1}{4^{x}}} = -\sin x \cdot \frac{\frac{1}{4^x}+1}{1} \cdot -\frac{4^x}{1}}\)
Ostatnio zmieniony 15 gru 2018, o 22:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Re: Zbadanie parzystości funkcji
Auu! To boli...Harry_123 pisze:\(\displaystyle{ -\sin x \cdot \frac{\frac{1}{4^{x}}+1}{1-\frac{1}{4^{x}}} = -\sin x \cdot \frac{\frac{1}{4^x}+1}{1} \cdot -\frac{4^x}{1}}\)
Jeżeli uważasz, że
\(\displaystyle{ \frac{\frac{1}{4^{x}}+1}{1-\frac{1}{4^{x}}} = \frac{\frac{1}{4^x}+1}{1} \cdot -\frac{4^x}{1}}\)
to znaczy, że Twoja sprawność w przekształceniach algebraicznych jest niestety bardzo niska. Sugeruję intensywne ćwiczenia, bo przekształcając w ten sposób będziesz w stanie położyć każde rozwiązanie, nawet jeśli będziesz wiedział, co należy robić.
Poprawnie:
\(\displaystyle{ \frac{\frac{1}{4^{x}}+1}{1-\frac{1}{4^{x}}} = \frac{\frac{1+4^x}{4^{x}}}{\frac{4^x-1}{4^{x}}} = \frac{1+4^x}{4^x-1}.}\)
JK
-
Harry_123
- Użytkownik

- Posty: 30
- Rejestracja: 23 maja 2018, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Zbadanie parzystości funkcji
W jaki sposób doprowadziłeś do wspólnego mianownika \(\displaystyle{ 4^x}\) ?Jan Kraszewski pisze:Poprawnie:
\(\displaystyle{ \frac{\frac{1}{4^{x}}+1}{1-\frac{1}{4^{x}}} = \frac{\frac{1+4^x}{4^{x}}}{\frac{4^x-1}{4^{x}}} = \frac{1+4^x}{4^x-1}.}\)
JK
Ostatnio zmieniony 15 gru 2018, o 23:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Re: Zbadanie parzystości funkcji
Pytasz się, dlaczego
\(\displaystyle{ \frac{1}{4^{x}}+1=\frac{1+4^x}{4^{x}}}\)
i
\(\displaystyle{ 1-\frac{1}{4^{x}} = \frac{4^x-1}{4^{x}}}\) ?
JK
\(\displaystyle{ \frac{1}{4^{x}}+1=\frac{1+4^x}{4^{x}}}\)
i
\(\displaystyle{ 1-\frac{1}{4^{x}} = \frac{4^x-1}{4^{x}}}\) ?
JK
-
Harry_123
- Użytkownik

- Posty: 30
- Rejestracja: 23 maja 2018, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Zbadanie parzystości funkcji
Znaczy chodzi o to,że zamieniamy \(\displaystyle{ 1}\) na \(\displaystyle{ \frac{4^x}{4^x}}\) i wykonujemy dodawanie/odejmowanie?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Re: Zbadanie parzystości funkcji
Tak, na tym polega operacja nazywana "sprowadzanie do wspólnego mianownika".
JK
JK
-
Harry_123
- Użytkownik

- Posty: 30
- Rejestracja: 23 maja 2018, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Zbadanie parzystości funkcji
Czyli w zasadzie mam coś takiego:
\(\displaystyle{ f(-x) = -\sin x \cdot \frac{4^x+1}{4^x-1}}\) i w zasadzie to nie równa się \(\displaystyle{ f(x)=\sin x \cdot \frac{4^x+1}{1-4^x}}\) więc co mam dalej zrobić?
\(\displaystyle{ f(-x) = -\sin x \cdot \frac{4^x+1}{4^x-1}}\) i w zasadzie to nie równa się \(\displaystyle{ f(x)=\sin x \cdot \frac{4^x+1}{1-4^x}}\) więc co mam dalej zrobić?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Re: Zbadanie parzystości funkcji
Patrzeć się długo i zawzięcie na to, co napisałeś do momentu aż zrozumiesz, że jednakHarry_123 pisze:Czyli w zasadzie mam coś takiego:
\(\displaystyle{ f(-x) = -\sin x \cdot \frac{4^x+1}{4^x-1}}\) i w zasadzie to nie równa się \(\displaystyle{ f(x)=\sin x \cdot \frac{4^x+1}{1-4^x}}\) więc co mam dalej zrobić?
\(\displaystyle{ f(-x) = -\sin x \cdot \frac{4^x+1}{4^x-1}=\sin x \cdot \frac{4^x+1}{1-4^x}=f(x).}\)
JK
-
Harry_123
- Użytkownik

- Posty: 30
- Rejestracja: 23 maja 2018, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
Re: Zbadanie parzystości funkcji
Hmm,wydaje mi się, że może być tak dlatego,że :
\(\displaystyle{ -\sin x\cdot \frac{4^x+1}{4^x-1} = \frac{-1((4^x+1)\sin x)}{-1(1-4^x)} = \frac{4^x+1 \cdot \sin x}{1-4^x}}\) lub \(\displaystyle{ \frac{\sin x}{-1} \cdot \frac{4^x+1}{-1+4^x} = \frac{4^x+1 \cdot \sin x}{1-4^x}}\)
\(\displaystyle{ -\sin x\cdot \frac{4^x+1}{4^x-1} = \frac{-1((4^x+1)\sin x)}{-1(1-4^x)} = \frac{4^x+1 \cdot \sin x}{1-4^x}}\) lub \(\displaystyle{ \frac{\sin x}{-1} \cdot \frac{4^x+1}{-1+4^x} = \frac{4^x+1 \cdot \sin x}{1-4^x}}\)
